Ucrainenii care și-au părăsit casele sunt nevoiți să se întoarcă în teritoriile ocupate de ruși, guvernul de la Kiev e incapabil să le ofere soluții: „Un singur duș pentru 50 de femei și copii”

Ucrainenii care și-au părăsit casele sunt nevoiți să se întoarcă în teritoriile ocupate de ruși, guvernul de la Kiev e incapabil să le ofere soluții: „Un singur duș pentru 50 de femei și copii”
Refugiați ucraineni. Sursa foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

După aproape trei ani de război, tot mai mulți ucraineni strămutați aleg să se întoarcă în teritoriile ocupate de Rusia, din cauza lipsei de suport adecvat din partea statului ucrainean.

Eșecul guvernului ucrainean de a-și ajuta cetățenii

Guvernul nu oferă destule locuințe, iar ajutoarele financiare sunt insuficiente pentru cei care au fost forțați să-și părăsească casele. În contextul șomajului ridicat, al reducerii sprijinului guvernamental și al condițiilor dure de trai, pe măsură ce Rusia bombardează infrastructura energetică a Ucrainei, Kyiv Independent vorbește despre viața grea pe care o trăiesc acum migranții interni.

Se estimează că o treime din populația Ucrainei, adică aproape 14 milioane de oameni, și-au părăsit casele în 2022, în urma invaziei pe scară largă a Rusiei. Mulți s-au întors de atunci, dar cel puțin 3,5 milioane rămân strămutate intern în acest moment, conform ONU.

Ministerul Politicii Sociale a înregistrat 1.262 de persoane strămutate care s-au întors în teritoriile ocupate în ultimele nouă luni, dar numărul ar putea fi mai mare, având în vedere accesul limitat la date. Acest fapt este susținut și de parlamentarul ucrainean Maksym Tkachenko, membru al partidului aflat la guvernare.

El crede că 150.000 de persoane au părăsit teritoriile controlate de Ucraina, pentru a se întoarce în zonele ocupate de Rusia. După ce anunțul a circulat în mass-media, Tkachenko și-a retras afirmația, dar mai mulți oficiali au comentat despre eșecul statului în fața strămutaților.

La începutul războiului, guvernul Ucrainei a răspuns fluxului de persoane strămutate prin anunțarea unor ajutoare financiare, compensarea angajatorilor care ofereau locuri de muncă persoanelor strămutate și subvenții parțiale sau integrale pentru costurile de trai, conform Oficiului Ombudsmanului. De asemenea, a ordonat administrațiilor locale să le ofere cazare gratuită, ceea ce s-a dovedit a fi dificil de obținut.

Foarte mulți ucraineni rămân și fără ajutorul de subzistență

40% dintre strămutați depind de ajutoarele umanitare din partea statului și organizațiilor internaționale pentru a-și satisface nevoile de bază, potrivit unui sondaj realizat de ONU în noiembrie 2024.

Greutățile lor s-au agravat și mai mult în martie 2024, după ce guvernul a revizuit reglementările privind ajutoarele financiare pentru cheltuielile de trai ale persoanelor strămutate intern — stabilite la aproximativ 45 de dolari pe lună pentru adulți și 70 de dolari pentru copii și persoane cu dizabilități.

Conform noii decizii, numărul persoanelor care primesc aceste plăți a scăzut sub jumătate. De la 2,5 milioane în 2023 la peste 1 milion în august 2024, conform Ministerului Politicii Sociale.

Plățile vor fi revizuite la fiecare șase luni, urmând să fie excluse mai multe persoane, deoarece guvernul urmărește să ajute în primul rând pe cei cu cele mai mici venituri. Dar pentru mulți dintre cei strămutati, acest ajutor nu este „doar o asistență parțială pentru plata chiriei, ci, de fapt, una dintre puținele surse de subzistență”, a declarat Oficiul Ombudsmanului pentru sursa citate.

Un singur duș pentru 50 de femei și copii

Chiar dacă guvernul susține că oferă cazare gratuită pentru strămutați, mulți așteaptă luni întregi pentru a fi cazați. Activiștii spun că motivul pentru care timpii de așteptare sunt atât de mari este cauzat de gestionarea inadecvată a cazărilor la nivel local și național.

La 1 iulie, doar 2.995 de persoane strămutate intern din țară locuiau în cazările municipale temporare, iar 13.048 erau pe lista de așteptare, potrivit Ministerului Dezvoltării Infrastructurii.

În plus, condițiile din cazările date de guvern sunt precare, cum ar fi „un singur duș pentru 50 de femei și copii”, în timp ce oamenii sunt adesea nevoiți să-și plătească utilitățile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:10 - „La mine, se termină tot la copil”. Ce dezvăluiri a făcut fosta soție a lui CRBL, la aproape un an de la divorț
18:07 - Diana Șoșoacă, avertisment pentru susținătorii săi: „De-ați ști ce pregătește sistemul, oameni buni… E foarte grav, încât nu vreau să mă fac părtașă” (VIDEO)
17:58 - Procurorii DNA verifică dacă generalii SRI Coldea și Dumbravă au încălcat controlul judiciar / Judecătorul spune că, după 6 luni de anchetă, procurorul încă n-a lămurit implicarea lui Coldea în presupusul trafic de influență pentru Hideg
17:55 - Trei bărbați au intrat peste o bătrână în casă și au jefuit-o de bani și bunuri în valoare de zeci de mii de lei
17:54 - Boala de care suferea băiatul din Iași care a fost bătut crunt. El a murit la spital
17:37 - Lucian Romașcanu (PSD), despre data alegerilor prezidențiale: „Până la epuizarea tuturor căilor din instanță, probabil, nu trebuie luată o decizie”
17:35 - Zeci de locuri de muncă vor fi disponibile în curând. Locul din România unde va fi deschisă o fabrică
17:28 - Drulă: Avem o premieră catastrofică. PSD și PNL au reușit să facă praf încrederea oamenilor în democrație. Pare că le pasă tot mai puțin de ce spun românii. Procurori mai sunt în România? (VIDEO)
17:27 - Moarte cumplită a unei moldovence în Spania. A fost lovită de tren
17:19 - Klaus Iohannis ar demisiona „dacă ar avea bun simț”, spune Cătălin Drulă: „Avem un Președinte ilegitim, care practică uzurpează ocuparea respectivei funcții” (VIDEO)