Zeci de animale pierdute în noaptea de Revelion din cauza artificiilor. Ce să facem dacă am pierdut sau găsit un câine

Zeci de animale pierdute în noaptea de Revelion din cauza artificiilor. Ce să facem dacă am pierdut sau găsit un câine
Artificii / Foto: Jingda Chen (Unsplash.com)

În fiecare an, după Revelion, rețelele sociale sunt pline de anunțuri cu animale pierdute ori găsite.

Focul de artificii de la miezul nopții a cauzat și în acest an dispariția multor câini care au fugit de teamă în căutarea unui adăpost. Sute de anunțuri au inundat rețelele de socializare prin care se aduc la cunoștință dispariția animalelor speriate de zgomotul petardelor.

În acest context, Protecția Animalelor Ilfov a elaborat un ghid util în cazul în care pierdem sau găsim un animal în această perioadă. Iată ce trebuie să facem:

Ați găsit un câine?

  • Dacă este prietenos, luați-l, mergeți cu el la veterinar și scanați-l de microcip. Scanarea este complet gratuită la orice cabinet.
  • Dacă nu are microcip, ideal ar fi să-l adăpostiți undeva temporar și, între timp, să-l postați pe Facebook, pe Instagram, în grupuri, peste tot pe unde se poate.
  • Evitați să apelați la adăposturile publice. Sunt pline, iar foarte puține dintre ele sunt în regulă.
  • Apelați la adăposturile private ale ONG-urilor numai în situații extreme. Și ele sunt pline și o duc greu în această perioadă.
  • Dacă găsiți un câine agresiv sau foarte speriat, nu încercați să vă apropiați de el, mai ales dacă nu aveți experiență cu câinii. Teoretic, ar trebui să existe un serviciu care să vină să ajute. Practic, există serviciile primăriilor, care se ocupă de câinii fără stăpân.

Ați pierdut un câine?

  • Dacă este microcipat și înregistrat în RECS (așa cum ar trebui), trebuie declarat pierdut. La medicul veterinar se face această operațiune.
  • Puneți anunțuri pe rețelele de socializare și în zona în care locuiți.
  • Căutați-l atât în apropierea casei, cât și în zone mai îndepărtate. Când sunt extrem de speriați, câinii fug kilometri întregi.
  • Mergeți la toate adăposturile din zonă și căutați-l acolo.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de zeci de mii de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările
21:47 - Salariul primit de un cetățean nepalez în România. De câți bani are nevoie pentru a se întreține la noi în țară
21:29 - Tancoz Barna: Cu siguranță, dacă se menține acest trend de creștere a încasărilor la ANAF, putem să acoperim în mare parte deficitul bugetar din creșterile de venituri. ANAF a colectat în 2024 cu 70 de miliarde mai mult decât în 2023 (VIDEO)