Sebastian Burduja, detalii despre sprijinul energetic oferit de România Republicii Moldova: „Este numai în limita volumelor disponibile după acoperirea nevoilor noastre proprii”

Sebastian Burduja, detalii despre sprijinul energetic oferit de România Republicii Moldova: Este numai în limita volumelor disponibile după acoperirea nevoilor noastre proprii
High voltage post or High voltage tower

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit miercuri detalii despre  modul în care România ajută Republica Moldova din punct de vedere energetic în contextul opririi exporturilor de gaze naturale ruseşti prin conductele care tranzitau Ucraina.

Sebastian Burduja a precizat într-o postare pe Facebook că exporturile de energie electrică şi gaze naturale se fac din România în Republica Moldova pe baze comerciale, în condiţiile legii, iar sprijinul acordat este numai în limita volumelor disponibile după acoperirea nevoilor proprii ale României.

De asemenea, ministrul Energiei a spus că românii au o datorie morală să îi ajute pe cei din Republica Moldova cu tot ceea ce este posibil.

“Pentru a combate propaganda toxică, precizez:

Exporturile de energie electrică și gaze naturale se fac din România în Republica Moldova pe baze comerciale, în condițiile legii.

Sprijinul pe care îl acordăm este numai în limita volumelor disponibile DUPĂ acoperirea nevoilor noastre proprii.

Da, consider ca avem o datorie morală sa fim alături de frații noștri de peste Prut cu tot ceea ce este posibil.

Mesajul României este clar: frații în veci vor fi frați. Menirea noastră este de a fi împreună și împreună cu Europa. Și așa va fi. Înainte, împreună”, a transmis Sebastian Burduja.

El a precizat că Nuclearelectrica a încheiat un contract pentru livrarea a 100MW în bandă peste Prut.

Sunt discuții și cu OMV Petrom pentru 100MW de la centrala pe gaz de la Brazi, și cu Complexul Energetic Oltenia pentru încă 100-200MW. Există și cantități cumpărate de pe piața OPCOM de frații noștri de peste Prut. În total, capacitatea tehnică de export de energie electrică din România către Republica Moldova este de 315 MW prin linia Vulcănești-Isaccea (400 kV) și de 115 MW prin cele 4 linii de 110 kV care trec Prutul. Mai mult, Republica Moldova a obținut creșterea capacității transfrontaliere la 600 MW printr-un mecanism de alocare zilnică a capacităților neutilizate la alte frontiere. Această măsură, confirmată de ENTSO-E, reprezintă un pas important pentru acoperirea cererii.

“În sectorul gazelor naturale, frații noștri și-au asigurat cantitățile necesare consumului. Există și stocuri comerciale și de urgență de peste 70 de milioane Nm³ în depozitele din România. Capacitatea tehnică de export de gaze naturale prin interconectorul Iași-Ungheni este de 6,1 milioane m³/zi, ceea ce poate acoperi întreg consumul dintre Prut și Nistru, inclusiv în zilele friguroase de iarnă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de zeci de mii de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările
21:47 - Salariul primit de un cetățean nepalez în România. De câți bani are nevoie pentru a se întreține la noi în țară
21:29 - Tancoz Barna: Cu siguranță, dacă se menține acest trend de creștere a încasărilor la ANAF, putem să acoperim în mare parte deficitul bugetar din creșterile de venituri. ANAF a colectat în 2024 cu 70 de miliarde mai mult decât în 2023 (VIDEO)