Ion Cristoiu, victima fraudelor online. I-au luat de pe card zeci de mii de lei: „Eu nu mi-a dat seama, eram în viteză că trebuia să plec”

Ion Cristoiu, victima fraudelor online. I-au luat de pe card zeci de mii de lei: Eu nu mi-a dat seama, eram în viteză că trebuia să plec
Sursa foto> Facebook

Gazetarul Ion Cristoiu a fost ținta fraudelor online. Cunoscutul ziarist a rămas fără o suma uriașă de bani, după ce, din neatenţie, a oferit acces unui necunoscut la datele sale bancare. În doar câteva secunde i-a fost luată de pe card suma de 20.000 de lei.

„Eu nu mi-a dat seama, eram în viteză”

„Vreo 12.000 + 8.000, 20.000 de lei, 200 de milioane”. Aceasta este paguba pe care escrocii i-au făcut-o lui Ion Cristoiu. El a povestit că a fost sunat de o persoană care l-a anunţat că are de primit bani de la o societate de investiţii.

„M-a pus şi am intrat în aplicaţia mea de BRD şi m-a pus să şi share-uiesc ecranul. Deci el a văzut şi ce cont am, da? Eu nu mi-a dat seama, eram în viteză că trebuia să plec. Am fost ţinta unei fraude bancare reuşite, online”, a povestit Cristoiu, potrivit Observator, citat de Știripesurse.

Iată care sunt cele mai folosite metode de înșelătoie

Tentativele de fraudă online au crescut simţitor. Acestea sunt vele mai comune moduri de fraudă identificate de autorităţi:

– Frauda Reduceri False – Linkul care vă apare vă poate duce pe un site clonat, iar dacă vă introduceţi datele bancare, ramâneţi fara bani

– Frauda Investiţii Miraculoase – Instalaţi o aplicaţie de criptomonete sau de evoluţia pieţei la bursă. În momentul acela, hackerii v-au intrat în telefon

– Frauda Spoofing – Infractorii pretind că sunt reprezentanți ai băncilor pentru a obține informații financiare. Evitați să efectuați plăți sub presiune și contactați direct instituția.

Odată ce hoţii v-au luat banii din cont, cu greu îi mai puteţi recupera: doar 7% dintre victimele fraudelor online îşi recapătă sumele.

„Orice plată sub 50.000 de lei se realizează instant. Banii ajung imediat în contul beneficiarului, respectiv în contul persoanei care e complice la fraudă şi va retrage sumele respective. În acest caz, şansele de recuperare sunt absolut minime”, a precizat Raluca Mitu, avocat specializat în banking.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările
21:47 - Salariul primit de un cetățeam Nepalez în România. De câți bani are nevoie pentru a se întreține la noi în țară
21:29 - Tancoz Barna: Cu siguranță, dacă se menține acest trend de creștere a încasărilor la ANAF, putem să acoperim în mare parte deficitul bugetar din creșterile de venituri. ANAF a colectat în 2024 cu 70 de miliarde mai mult decât în 2023 (VIDEO)
21:13 - Mărturisirea emoționantă a unui bărbat care s-a aruncat în Dunăre pentru a recupera crucea. Cui i-a dedicat gestul
21:11 - Milioane de americani, afectați de fenomenele extreme din SUA. Ce recomandă autoritățile
21:11 - Tanczos Barna: O să facem tot posibilul ca anul acesta să nu avem creșteri de TVA, de impozite, taxe în afara celor prinse în Ordonanță / Până pe 27 ianuarie vom prezenta Guvernului o primă variantă a bugetului pe 2025 (VIDEO)
20:38 - Călin Georgescu, îndemn la „Marea Unire Juridică”. Ce apel a făcut către susținătorii săi (VIDEO)
20:35 - O pacientă a fugit din maternitate și a fost adusă înapoi de jandarmi. Unde plecase femeia?
20:34 - Simona Halep, de nerecunoscut într-o poză editată și postată de Loredana Groza. Cum a reacționat sportiva?