Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale. Ce motive a invocat candidatul independent

Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale. Ce motive a invocat candidatul independent
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Călin Georgescu, cel care a candidat ca independent la prezidențiale, a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale din România, informează Q Magazine, care citează surse judiciare.

Demersul juridic este realizat în paralel cu acțiunile din țară, potrivit sursei citate anterior.

Avocata Maria Vasii este cea care îl reprezintă pe Călin Georgescu la CEDO.

Acțiunea a fost depusă pe 16 decembrie și a primit numărul 37327/24. Potrivit răspunsului Curții, intrat în posesia Q Magazine, dosarul va fi examinat „cât mai curând posibil în cursul lunii ianuarie 2025”.

Ce motive a invocat Călin Georgescu

Printre motivele care stau la baza acțiunii demarate, Călin Georgescu a enumerat:

Prejudiciu ireparabil:

Suspendarea procesului electoral și invalidarea voturilor afectează iremediabil drepturile reclamantului și ale cetățenilor români, garantate de Art. 3, Protocolul nr. 1 al Convenției.

Criză politică și socială:
Vidul electoral creat prin decizia CCR subminează stabilitatea politică și încrederea publicului în statul de drept, provocând proteste sociale și riscuri de instabilitate internă.

Urgența situației:
Turul doi al alegerilor prezidențiale trebuia să aibă loc la 8 decembrie 2024. Amânarea pe termen nedefinit a procesului electoral afectează drepturile democratice ale cetățenilor și generează riscul perpetuării unor practici nedemocratice.

Imposibilitatea de a exercita căi de atac interne:
Deciziile CCR sunt definitive și general obligatorii, iar legislația română nu oferă un mecanism intern de contestare a acestora, încălcând Articolul 13 al Convenției (dreptul la un recurs efectiv).”

Totodată, în documentul pe care l-a depus la Curtea Europeană sunt evocate și argumentele în baza cărora se impune judecarea rapidă a cazului:

Impactul direct asupra drepturilor fundamentale:
Decizia CCR a anulat procesul electoral în desfășurare, încălcând drepturile fundamentale ale alegătorilor și candidaților, inclusiv dreptul reclamantului de a candida.

Criza constituțională:
Lipsa unui președinte ales democratic creează un vid de legitimitate, punând în pericol stabilitatea instituțională și principiile statului de drept.

Reacții sociale:
Gesturile de protest, precum distrugerea documentelor de identitate, reflectă o pierdere profundă a încrederii cetățenilor în procesul democratic.

Risc de precedent nedemocratic:
Întârzierea soluționării cauzei ar putea perpetua practici similare, afectând standardele democratice în alte state membre.”, se mai arată în cererea către CEDO.

„Judecătorii care au emis hotărârea privind anularea alegerilor vor trebui să răspundă”

Călin Georgescu a precizat că judecătorii care au emis hotărârea privind anularea alegerilor vor trebui să răspundă în fața instanțelor competente europene.

„Este esențial ca deciziile ce influențează direct procesul electoral și soarta democratică a unei națiuni să fie supuse unei analize riguroase. Judecătorii care au emis hotărârea privind anularea alegerilor vor trebui, la momentul oportun, să răspundă în fața instanțelor competente europene”, a spus Călin Georgescu pentru Q Magazine.

Amintim că și fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a atacat o decizie CCR la CEDO. Ea a intentat procesul după ce Curtea Constituțională a României l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce din funcție. Curtea de la Strasbourg i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în 2020.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:13 - Mărturisirea emoționantă a unui bărbat care s-a aruncat în Dunăre pentru a recupera crucea. Cui i-a dedicat gestul
21:11 - Milioane de americani, afectați de fenomenele extreme din SUA. Ce recomandă autoritățile
21:11 - Tanczos Barna: O să facem tot posibilul ca anul acesta să nu avem creșteri de TVA, de impozite, taxe în afara celor prinse în Ordonanță / Până pe 27 ianuarie vom prezenta Guvernului o primă variantă a bugetului pe 2025
20:35 - O pacientă a fugit din maternitate și a fost adusă înapoi de jandarmi. Unde plecase femeia?
20:34 - Simona Halep, de nerecunoscut într-o poză editată și postată de Loredana Groza. Cum a reacționat sportiva?
20:31 - Reacția lui CTP după ce auzit că David Popovici și-a cumpărat o mașină de 120.000 €: „Acest vis bicisnic poate să-l aibă orice beizadea imbecilă și înfumurată, cu banii lu tac-su”
20:23 - Un pictor din București a ajuns de urgență la spital, după ce a fost înjunghiat de iubită. Motivul de la care a izbunic conflictul
20:16 - Știrea zilei. Diana Șoșoacă se retrage din viața publică. Europarlamentara și copiii săi, amenințați. “Totul ca o presiune pentru ca Diana Șoșoacă să se alăture lui Călin Georgescu” (VIDEO)
20:11 - Vlad Nistor (PNL): Reacția lui Crin Antonescu a fost cât se poate de justificată. Faptul că Marcel Ciolacu n-a spus nimic mă pune pe gânduri (VIDEO)
20:05 - Crește numărul mamiferelor marine care au decedat, în urma naufragiului petrolierelor rusești. Peste 30 de delfini au fost găsiți fără viață