Românii care scot această sumă de bani de la bancomat sunt verificați de ANAF. Ce recomandă specialiștii

Românii care scot această sumă de bani de la bancomat sunt verificați de ANAF. Ce recomandă specialiștii
Foto: Pixabay

Mare atenție la ce sumă de bani scoateți de pe card de la bancomat, pentru că ANAF-ul poate intra pe fir, iar în cazul în care nu există dovezi clare privind sursa banilor, Fiscul poate aplica măsuri severe, inclusiv confiscarea a până la 70% din suma retrasă. Acesta este un motiv serios pentru a respecta recomandările băncilor și autorităților, scrie RTV.

Autoritățile din România intensifică măsurile pentru a limita plățile în numerar, o strategie menită să combată evaziunea fiscală.

Suma de bani care poate declanșa verificări ANAF

Sumele retrase de la bancomat ce depășesc pragul de 1.000 de euro (aproximativ 5.000 de lei) pot ridica semne de întrebare pentru ANAF, deși nu există o limită fixată de autorități.

Instituțiile bancare sunt obligate să verifice identitatea clienților și să raporteze astfel de tranzacții, ca parte a măsurilor de prevenire a fraudelor fiscale.

Dacă suma retrasă depășește 3.000 de euro, riscul de a fi investigat crește considerabil. ANAF poate iniția controale asupra sursei fondurilor, iar dacă nu poți justifica proveniența banilor, cei de la Fisc pot confisca până la 70% din suma respectivă.

Majoritatea băncilor din România au stabilit limite zilnice pentru retragerile de la bancomat.

De exemplu, Banca Transilvania: Limita standard este de 5.000 de lei pe zi pentru cardurile Visa Classic sau MasterCard Mondo, însă aceasta poate fi majorată până la 9.000 de lei.

Alte bănci permit retrageri de 3.000 până la 5.000 de lei zilnic, dar pentru sume mai mari este necesar să soliciți o aprobare prealabilă prin aplicația băncii, call center sau la sucursală.

Recomandările specialiștilor

Ce recomandă specialiștii pentru a evita posibilele neplăceri:

Limitează retragerile la 3.000 de lei pe tranzacție. Aceasta este o sumă care e puțin probabil să atragă atenția ANAF-ului.

Să soliciți documente justificative pentru sume mari. Dacă retragi peste 1.000 de euro, este bine să ai acte care să demonstreze proveniența banilor. Acestea pot fi utile în cazul unor controale fiscale.

Planifică retragerile cu atenție. În cazul în care ai nevoie de o sumă mai mare de bani, ar fi bine să faci mai multe retrageri, mai mici, în zile diferite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre stresul ca sursă a bolilor. Medic: „Există și anumite tipuri de cancer asociate stresului cronic, pentru că organismul nu mai are timp să se refacă” (VIDEO)
23:34 - Pippidi: Foarte probabil coaliția va trebui să se alinieze în spatele cuiva care știe ce vrea – Nicușor Dan. S-ar putea să avem niște alegeri cu un candidat antisistem, neeuropean și un candidat antisistem, proeuropean (VIDEO)
22:53 - Nicușor Dan, reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale: „Nerezonabil”
22:26 - Austria: Cancelarul Karl Nehammer a anunțat că demisionează (VIDEO)
21:58 - Guvernul a tăiat compensațiile studenților pe tren, dar a dublat indemnizațiile membrilor din Consiliul de Administrație al CFR SA
21:39 - Daniel Funeriu: „Suspendarea candidaturii lui Crin Antonescu şi motivele invocate arată că partidele care i-au pus chipiu şi fluierişcă de candidat au ales prost. Alo, Criiiin! Trezește-te!”
21:02 - Șoșoacă: România e acum în faliment. PSD și PNL au promis că nu cresc taxele și fix asta au făcut. Ciolacu și Simonis râd și poporul suferă / CCR a dat liber la dictatura Iohannis (VIDEO)
20:31 - Crin Antonescu: Consider acordul privind candidatura mea la prezidențiale suspendat. Dacă dânșii vor să fiu din nou candidat, să mă caute
20:05 - Adriana Bahmuțeanu: De aproape două luni, am vorbit cu copiii mei de trei ori câte 15-20 de minute. Frații vitregi le-au spus lucruri înfricoșătoare despre mine. Judecătorul i-a lăsat să stea acolo (VIDEO)
19:31 - Bărbat căutat din 29 decembrie, după ce a accidentat cu sania o fetiță de 8 ani. Copila a rămas fără splină