Proiectul de ordonanță-trenuleț: Impozitul pe dividende crește la 10%, pragul la microîntreprinderi va scădea la 100.000 de euro / Dispar facilitățile fiscale din IT, construcții și agricultură / Taxa pe stâlp, reintrodusă / Pensiile și salariile bugetare îngheață

Proiectul de ordonanță-trenuleț: Impozitul pe dividende crește la 10%, pragul la microîntreprinderi va scădea la 100.000 de euro / Dispar facilitățile fiscale din IT, construcții și agricultură / Taxa pe stâlp, reintrodusă / Pensiile și salariile bugetare îngheață
Foto: Pixabay

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de ordonanță-trenuleț, iar acesta prevede înghețarea salariilor bugetare și a pensiilor, creșterea impozitului pe dividende la 10%, de la 8%, și scăderea pragului la microîntreprinderi la 250.000 de euro în 2025, respectiv 100.000 de euro în 2026, de la 500.000 de euro cât este în prezent.

Alte măsuri din proiectul de ordonanță-trenuleț

Proiectul de ordonanță-trenuleț cuprinde eliminarea tuturor facilităților fiscale de care beneficiau angajații și companiile din IT, agricultură și construcții, așa cum și-a asumat România prin PNRR.

Totodată, potrivit G4Media, proiectul prevede o măsură cu impact major pentru toate companiile private: o taxă specială pe construcții de 1,5% din valoarea acestora. Guvernul reintroduce astfel „taxa pe stâlp”, pe care guvernul Ponta o inventase în 2014, dar care a fost eliminată în 2017.

Printre măsurile fiscal-bugetare pe care le propune proiectul de OUG se regăsește și anularea diurnei speciale pentru magistrați de 2% pe zi din salariul lor brut.

O altă măsură se referă la voucherele de vacanță, care vor avea o valoare de 800 de lei.

Guvernul susține că măsurile vor duce „la reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei”

Guvernul declara, sâmbătă, într-un comunicat transmis după întâlnirea premierului Marcel Ciolacu cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor, că „măsurile fiscal-bugetare vor avea ca impact reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei, echivalentul a 1% din Produsul Intern Brut”.

„La nivelul Guvernului ne-am asumat să asigurăm stabilitate economică și să gestionăm cu responsabilitate resursele țării. Vom pune în continuare accent asupra îmbunătățirii calității vieții oamenilor, îndeosebi a celor cu venituri reduse, și a susținerii investițiilor, în condițiile menținerii  unui control riguros asupra cheltuielilor publice”, a declarat Marcel Ciolacu, citat în comunicatul Guvernului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:20 - Cât vor ajunge facturile la curent după reintroducerea taxei de stâlp: „Această nouă taxă va pune presiune pe costuri”
09:43 - Avertizări de cod galben de vânt și viscol, valabile în 16 județe. Rafalele vor atinge 120 kilometri pe oră
09:18 - George Simion, despre procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis: „Vom încerca să inițiem procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis”
08:42 - Nicușor Dan, despre procesul pe care Călin Georgescu l-a deschis la CEDO: „Acolo va fi o judecată serioasă, în care statul român trebuie să vină cu dovezi” (VIDEO)
23:56 - Orașul din România care i-a făcut pe turiștii străini să se îndrăgostească. A fost desemnat o „destinație obligatorie” pentru 2025
23:54 - Cristian Erbașu, despre facilitățile fiscale din construcții: „Deși s-au redus impozitele, încasările au fost mai mari cu 38%. Efectul a fost spectaculos” (VIDEO)
23:18 - Ce trebuie să faci cu bradul de Crăciun după sărbători. Cei care îl aruncă pe stradă riscă amenzi de sute de lei
23:07 - Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna: „Diurna de 2% menținută la 300 de magistrați pentru a nu perturba activitatea în instanțe”
22:42 - Un tânăr suspectat că a ucis trei persoane a fost arestat. Victimele au fost „alese la întâmplare”
22:34 - Diana Mardarovici (PNL), despre dezvăluirile pe TikTok privind transferul de voturi de la PSD la George Simion: „Deja oamenii trebuie să tragă singuri concluzii” (VIDEO)