Specialiștii sunt de părere că medicamentul Ozempic poate ajuta pacienții care au o stare avansată a bolii Alzheimer.
Oamenii de știință desfășoară studii pentru a examina impactul emaglutidei, comercializată ca Ozempic pentru tratamentul diabetului și Wegovy pentru pierderea în greutate, în încetinirea progresiei demenței, conform Știrile ProTv.
S-a demonstrat că injecțiile oferă protecție împotriva mai multor boli, reducând riscul de infarct și cancer. Specialiștii subliniază importanța medicamentului în diminuarea inflamației din organism, un factor comun multor afecțiuni, inclusiv Alzheimer și Parkinson.
Rezultatele studiilor internaționale care au monitorizat 3.680 de pacienți cu stadii incipiente de Alzheimer vor fi publicate anul viitor. Cu toate acestea, există deja un entuziasm evident, deoarece datele obținute de la pacienții care folosesc Ozempic pentru diabetul de tip 2 indică un risc redus de demență și o atenuare a simptomelor în cazul celor care dezvoltă Alzheimer.
Un studiu realizat în SUA pe mai mult de un milion de persoane cu diabet zaharat de tip 2 a arătat că administrarea semaglutidului a redus riscul de a fi diagnosticați cu boala Alzheimer cu până la 70% în următorii trei ani.
Este bine cunoscut faptul că diabetul de tip 2 crește riscul de demență, provocând disfuncții metabolice la nivelul creierului.
În cadrul unei discuții organizate de Alzheimer’s Disease International, experții au subliniat că această clasă de medicamente, denumită agoniști GLP-1, ar putea aduce noi speranțe pentru pacienții aflați în stadii avansate ale bolii.
Jeff Cummings, profesor de știința creierului și sănătate, a declarat: „Să începem cu pacienții mai avansați, cred că trebuie să dezvoltăm medicamente pentru pacienții mai avansați. Fiecare pacient care are o boală timpurie va avea în cele din urmă o boală târzie și, prin urmare, trebuie să găsim o modalitate de a încerca să încetinim această progresie către boala în stadiu avansat. Dar odată ajunși acolo, trebuie să putem să-i ajutăm mai mult decât o facem acum. Dar credem că medicamente precum semaglutida, de exemplu, medicamente pe care le-ai lua pentru a afecta metabolismul creierului, sau modul în care funcționează creierul, ar putea avea aplicare la pacienții aflați în stadii avansate, chiar dacă, pentru moment, este testat la pacienții aflați în stadii incipiente.”