Cum scapi de insomnie: „Creierul este ca un pensionar, are nevoie de o rutină”

Cum scapi de insomnie: „Creierul este ca un pensionar, are nevoie de o rutină”
Foto: Freepik

Somnul este o parte esențială a sănătății, însă mulți dintre noi se luptă cu insomniile. Pentru a avea un somn odihnitor, medicii neurologi recomandă o rutină.

Un somn de calitate înseamnă mult mai mult decât numărul de ore dormite

Este esențial să creați un mediu și o rutină care să sprijine funcționarea optimă a creierului și sănătatea generală dacă doriți să obțineți odihna pe care o meritați.

Trei sfaturi susținute științific pentru îmbunătățirea somnului: păstrarea camerei răcoroase, practicarea controlului stimulilor și stabilirea unui program consistent de somn-veghe.

Dormitul într-o cameră răcoroasă vă poate ajuta să aveți un somn bun, temperatura ar trebui să fie între 16 și 19 grade Celsius.
Creierul are o chimie delicată și ritmuri pe care trebuie să le parcurgă și are nevoie de o temperatură scăzută pentru a face acest lucru, explică neurologii.

Dacă simțiți nevoia să vă înveliți cu pături groase și pijamale confortabile, este foarte bine. Organismul își poate regla temperatura în mod eficient.

Un program constant stimulează creierul

Acest mediu răcoros va ajuta creierul să treacă ușor la somn, asigurându-se că toate procesele necesare, inclusiv eliberarea hormonilor somnului precum melatonina, pot funcționa optim.

Este tentant să îndeplinești o mulțime de sarcini în patul tău, de la a lucra pe laptop la a te juca pe telefon. Dar este esențial să vă rezervați patul doar pentru somn.

Această metodă de a folosi patul exclusiv pentru somn este cunoscută sub numele de control al stimulilor și întărește legătura dintre pat și odihnă.

Menținerea unui program consistent prin culcare și trezire la aceeași oră în fiecare zi este, de asemenea, esențială pentru sănătatea dumneavoastră, spune dr. Barr.

Creierul este ca un mic pensionar și chiar are nevoie de o rutină previzibilă pentru a prospera.
Un program constant semnalează creierului când este timpul să elibereze melatonină pentru a ne pregăti de somn sau cortizol pentru a ne trezi.

Dacă lucrați în ture neregulate, se recomandă crearea unui „manual de culcare” cu rutine diferite adaptate turelor de zi și de noapte. Acest lucru vă va ajuta organismul să rămână într-un fel de ritm, cel puțin, permițând indicii familiare chiar dacă orarele voastre variază.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:25 - Maia Sandu le recomandă cetățenilor să facă economie la energia electrică. Republica Moldova se confruntă cu o stare de urgență în domeniul energiei
21:19 - Alina Bădic, despre „zona în care s-ar putea să primim niște lecții în 2025”: „Este un an dificil, dar totodată un an care poate să ne propună miracole” (VIDEO)
20:50 - Alina Bădic: 2025, un an foarte interesant. Am putea să îl comparăm cu un tunel între 2024 și 2026, cu cinci porți foarte importante (VIDEO)
20:42 - Furtunile de pe litoral au dus la valuri record. 7,5 metri înălțime la Marea Neagră
20:22 - Rusia acuză Republica Moldova că „alunecă rapid spre sprijinirea ideologiei neonazismului și a discriminării rasiale”: „Coincide aproape complet cu procesele observate în Ucraina”
19:58 - Gripa a făcut prima victimă a acestui sezon. Medicii trag un semnal de alarmă
19:57 - Bărbat împușcat mortal la o partidă de vânătoare în Vrancea
19:32 - Accident mortal în apropiere de Târgu Frumos! Două mașini s-au ciocnit violent
19:29 - Avertismentul medicilor veterinari privind efectele grave ale pocnitorilor de Revelion asupra animalelor de companie: „Dezvoltă o stare de panică acută, de anxietate maximă”
19:07 - Daniel David s-a suspendat din poziția de rector pentru a fi ministru al Educației: „Am făcut asta pentru a ajuta România euroatlantică să facă față unui demers bizar, izolaționist, antiștiință și cu elemente de pseudoreligie”