Ordonanța „trenuleț” cu măsuri fiscale dure, aprobată până la finalul anului. Voucherele de vacanță ar putea fi eliminate, salarii și pensiile, înghețate

Ordonanța „trenuleț” cu măsuri fiscale dure, aprobată până la finalul anului. Voucherele de vacanță ar putea fi eliminate, salarii și pensiile, înghețate
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

După săptămâni întregi de negocieri, s-a format și noul Guvern, iar Marcel Ciolacu rămâne la conducere. Din Cabinetul acestuia fac parte mulți foști miniștrii, dar sunt și câteva nume noi.

Cum va arăta noul Executiv

După mai multe zile de negocieri și discuții controversate, coaliția PSD, PNL, UDMR și minorități a ajuns la un consens și au semnat un acord politic, conform observatornews.

„Nu va fi un mandat uşor pentru viitorul Guvern, dar aşteptarea românilor este pentru reforme, transparenţă, reducerea cheltuielor bugetare, aşteptarea mediului de afaceri este pentru o predictibilitate şi sustenabilitate financiară”, a declarat Marcel Ciolacu.

Noul Executiv este format din 16 ministere, dintre care 8 vor fi ale PSD, 6 ale PNL și 2 la UDMR. 11 miniștrii au rămas din vehicul guvern.

La Interne va fi în continuare Cătălin Predoiu, la Transporturi va ramane Sorin Grindeanu, la Sănătate va fi Alexandru Rafila, la Apărare Angel Tîlvar și Florin Barbu la Agricultură. Ministerul Dezvoltării va fi condus de Cseke Atilla, iar la Finanțe va fi Tanczos Barna. Numele noi sunt la Externe, unde va fi Emil Hurezeanu, la Educație va fi Daniel David, la Justiție va fi Radu Marinescu, iar la Cultură Natalia Intotero o înlocuiește pe Raluca Turcan.

Obiectivele noului Guvern

Noul Guvern vine cu măsuri fiscale dure, dar ministerul Finanțelor promite că nu se vor mări taxele și impozitele.

„Trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate că cifrele anului 2024 ne pune într-o situaţie provocatoare. Dificit bugerat de peste 8% cu siguranţă. Dar repet, trebuie să evităm creşterile de taxe!”, a declarat Tanczos Barna, ministerul Finanţelor.

Noul Guvern are câteva obiective, precum menținerea cotei unice, creșterea contribuției la pilonul II, impozitarea marilor averi, reforma statului, reducerea numărului de secretari de stat, oprirea risipei din bani publici și continuarea investițiilor.

„Acest Guvern va căuta soluții pentru a crește în 2025 pensiile mici, pensiile celor care chiar au nevoie de așa ceva. Și de a veni cu o lege a salarizării care să nu mai fie despre cât primește nu știu cine în plus la salariu, ci de cât câștigi în funcție de cât muncești. Angajații de la stat trebuie să își justifice activitatea prin raportări similare ca în mediul privat. Plimbatul de dosare între etaje, cafelele și meniul de la bufet nu înseamnă performanță”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ordonanța „trenuleț” trebuie aprobată până în data de 30 decembrie, cel târziu. Pe listă sunt trecute înghețarea salariilor bugetarilor, eliminarea voucherelor de vacanță și amânarea indexării pensiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`