Obiectivele trasate de Marcel Boloș după revenirea la MIPE: Să simplificăm accesul la bani europeni, să semnăm contractele pentru 2021-2027, să deblocăm PNRR, să descentralizăm fondurile

Obiectivele trasate de Marcel Boloș după revenirea la MIPE: Să simplificăm accesul la bani europeni, să semnăm contractele pentru 2021-2027, să deblocăm PNRR, să descentralizăm fondurile
Sursa foto: Marcel Boloș / Facebook

Marcel Boloș a revenit la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, luni, ca membru al Guvernului Ciolacu 2, și și-a trasat obiectivele din noul mandat de ministru.

Boloș ocupase în funcția în Guvernul Ciucă, dar a trecut la Ministerul Finanțelor în momentul rocadei dintre Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Obiectivele lui Marcel Boloș la MIPE

Ministrul fondurilor europene a vorbit despre obiectivele sale, luni, într-o postare pe Facebook.

„Acum, mă întorc la conducerea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene cu un obiectiv clar: să continuăm să simplificăm accesul la #banieuropeni, să semnăm rapid contractele pentru perioada 2021-2027 (unde avem de atras 46 miliarde euro), să deblocăm PNRR și să continuăm procesul de descentralizare a fondurilor.

Beneficiarii trebuie să aibă acces rapid și ușor la fonduri, fără obstacole administrative inutile. Pentru a realiza acest lucru, îmi propun:

Să continuăm simplificarea procedurilor de accesare și gestionare a proiectelor și optimizarea MySMIS, astfel încât beneficiarii să poată depune proiecte și gestiona finanțările eficient, în timp real. Marile proiecte de dezvoltare au nevoie de asistență tehnică personalizată, oferită autorităților locale și beneficiarilor pentru a depăși blocajele din procesul de accesare.

Să ne concentrăm pe lansarea apelurilor de proiecte și semnarea contractelor de finanțare pentru Politica de Coeziune 2021-2027, cu focus pe infrastructură, sănătate, educație, digitalizare și tranziția verde.

Să continuăm transferul de competențe către autoritățile locale: Vom asigura ca administrațiile locale să aibă mai multă autonomie în gestionarea proiectelor și a resurselor, dar și sprijin tehnic și administrativ pentru implementare.

Este multă treabă și pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, primul pas fiind să avem o radiografie detaliată a jaloanelor blocate din PNRR. Trebuie să ne asigurăm că sunt realizate reformele restante din cererea de plată III și cele care se regăsesc în foaia de parcurs pentru aderarea la OECD. De asemenea, este necesară modificarea PNRR pentru adaptarea la contextul realității implementării acestuia, continuând să simplificăm fluxurile financiare pentru beneficiarii de fonduri din PNRR”, a declarat Marcel Boloș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`