Crin Antonescu este propus de liderii PSD, PNL, UDMR și minorități să candideze la alegerile prezidențiale. Decizia va fi validată la nivelul fiecărui partid prin vot în forurile de conducere.
Ilie Bolojan a transmis că protoculul coaliției prevede desemnarea unui singur candidat pentru alegerile prezidențiale, conform G4media.
„Am convenit prin consens că acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul şi să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia”, a spus el.
Crin Antonescu, în vârstă de 65 de ani, este cunoscut ca fiind co-autorul puciului politic din 2012, când Uniunea Socială Liberală (USL) condusă de Antonescu, Victor Ponta și Dan Voiculescu voia demiterea președintelui Traian Băsescu. Aceștia au fost împiedicați de aliații occidentali și de referendumul de demitere care nu a făcut cvorumul.
În plus, în ultimii zece ani nu a avut niciun joc cunoscut, iar în ultimul an nu a avut niciun venit, după cum arată declarația de avere a soției sale.
El a fost susținut și promovat de grupul de la Monaco, format din oameni de afaceri și foști ofițeri ai Securității.
Crin Antonescu a fost președinte interimar al României în vara anului 2012, între momentul suspendării lui Traian Băsescu de parlamentarii USL și revenirea lui în funcție.
Antonescu este profesor de istorie și a câștigat șefia PNL în 2009. În 2010 a inițiat USL, apoi a preluat șefia guvernului prin Victor Ponta, USL a schimbat președinții Senatului, Camerei Deputaților, Avocatului Poporului, a schimbat legi și regulamente pentru a putea răsturna regimul lui Băsescu.
Partenerii României au criticat dur tentativa de lovitură de stat, iar liderii USL nu au mai contestat rezultatul referendumului de demitere a lui Băsescu, după vizita lui Philip Gordon, un emisar al Departamentului de Stat al SUA. El le-a explicat lui Crin Antonescu și Victor Ponta care sunt riscurile dacă România nu va urma calea occidentală.
După acest eșec, Crin Antonescu a cedat șefia PNL lui Kalus Iohannis în 2014 și s-a retras din viața publică zece ani. În acest timp a stat la Bruxelles cu soția sa, Adina Vălean, cât timp a fost comisar european.
Antonescu a cumpărat în 2009 un imobil de 248.000 de euro într-o zonă exclusivisită din București de la familia lui Virgil Măgureanu, fostul director SRI. Nora lui Virgil Măgureanu a spus la acea vreme că imobilul a fost cumpărat la un preț subevaluat.