Programul de guvernare cu care coaliția PSD-PNL-UDMR urmează să meargă, luni, în Parlament prevede, ca prim punct la capitolul dedicat Ministerului Educației și Cercetării, „Reducerea abandonului școlar”.
Iar la acest punct prima prevedere menționează asigurarea unei mese sănătoase „în fiecare școală din România până în anul școlar 2029-2030” și „atingerea nivelului de un milion de beneficiari ai programului în anul 2025”, potrivit documentului.
Însă acest viitor guvern ar urma să adopte o ordonanță-„trenuleț” al cărei proiect, circulat săptămâna trecută, dar care poate suferi modificări în continuare, prevede o nouă amânare a țintei de 1 milion de copii până la 1 ianuarie 2026.
Tot la capitolul referitor la reducerea abandonului școlar, programul de guvernare mai menționează, între altele:
Dezvoltarea și susținerea programului „Școală după școală”
Dezvoltarea și extinderea programului „Învățare remedială”
Programe de formare și încadrare de noi mediatori și consilieri școlari
Un program național de folosire a autobuzelor școlare
În ceea ce privește programul „masă sănătoasă”, Edupedu.ro a scris, vineri, că extinderea Programul național pentru 1 milion de copii ar urma să fie amânată din nou până la 1 ianuarie 2026, potrivit proiectului de ordonanță de urgență (numită și ordonanța-trenuleț) privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice și prorogarea unor termene, document consultat de Economedia.ro.
Programul „Masă Sănătoasă” s-a aplicat din acest an ca o extindere a programului “Masă caldă”, însă pentru doar jumătate din numărul de elevi și copii prevăzuți în Legea Educației. Guvernul Ciolacu a decis să facă economii în an electoral și să amâne până în ianuarie 2025 prevederea care include 1 milion de elevi beneficiari. Nici de la 1 ianuarie 2025 ar urma să nu se aplice prevederea amânată, conform ordonanței „trenuleț” de la final de 2024.