Albania a anunțat o interdicție de un an a TikTok după uciderea unui adolescent luna trecută, care a stârnit temeri cu privire la influența rețelelor sociale asupra copiilor.
Edi Rama, premierul, a confirmat interdicția, parte a unui plan mai larg de a face școlile mai sigure, după ce s-a întâlnit cu grupuri de părinți și profesori din toată țara, potrivit The Guardian.
„Timp de un an, îl vom închide complet pentru toată lumea. Nu va exista TikTok în Albania”, a spus Rama.
TikTok, solicitat să comenteze sâmbătă, a cerut „claritate urgentă de la guvernul albanez” cu privire la cazul adolescentului înjunghiat.
Compania a spus că „nu a găsit nicio dovadă că făptuitorul sau victima avea conturi TikTok, iar mai multe rapoarte au confirmat, de fapt, că videoclipurile care au condus la acest incident au fost postate pe altă platformă, nu TikTok”.
Rama a dat vina pe rețelele de socializare, și în special pe TikTok, pentru că alimentează violența în rândul tinerilor din școală și din afara acesteia.
Mai multe țări europene, inclusiv Franța, Germania și Belgia, au impus restricții privind utilizarea rețelelor sociale pentru copii. Într-una dintre cele mai dure reglementări din lume care vizează tehnologia, Australia a aprobat în noiembrie o interdicție completă a rețelelor sociale pentru copiii sub 16 ani.
Rama a dat vina pe rețelele de socializare, și în special pe TikTok, pentru că alimentează violența în rândul tinerilor din școală și din afara acesteia. Decizia guvernului său vine după ce un școlar de 14 ani a fost înjunghiat până la moarte în noiembrie de un coleg.
Presa locală a relatat că incidentul a avut loc în urma unor certuri între cei doi băieți pe rețelele de socializare. Pe TikTok au apărut și videoclipuri cu tineri care susțin uciderea.
„Problema de astăzi nu sunt copiii noștri, problema de astăzi suntem noi, problema de astăzi este societatea noastră, problema de astăzi este TikTok și toți ceilalți care ne iau copiii ostatici”, a spus Rama.
Copiii albanezi reprezintă cel mai mare grup de utilizatori TikTok din țară, potrivit cercetătorilor autohtoni.
Părinții albanezi au fost îngrijorați din ce în ce mai mult după rapoartele despre copii care duc cuțite și alte obiecte la școală pentru a le folosi în certuri sau cazuri de agresiune promovate de poveștile pe care le văd pe TikTok.
Operațiunile TikTok în China, unde își are sediul compania-mamă, sunt diferite, „promovând cum să studiezi mai bine, cum să păstrezi natura… și așa mai departe”, potrivit Rama.
Albania este o țară prea mică pentru a impune TikTok o schimbare a algoritmului său, astfel încât să nu promoveze „reproducția iadului nesfârșit al limbajului urii, violenței, agresiunii și așa mai departe”, a spus biroul lui Rama sâmbătă. S-a spus că în China, TikTok „previne copiii să fie aspirați în acest abis”.
Autoritățile au instituit o serie de măsuri de protecție în școli, începând cu o prezență sporită a poliției și o cooperare mai strânsă cu părinții.
Rama a spus că Albania va urmări modul în care compania și alte țări reacționează la închiderea de un an înainte de a decide dacă permite TikTok să își reia operațiunile în Albania.