În perioada sărbătorilor, este ușor să cădem în capcana gusturilor plăcute și a produselor atractive, dar este esențial să fim atenți la ingredientele pe care le conțin.
Multe dintre produsele tradiționale sau cele special pregătite pentru aceste zile sunt pline de aditivi alimentari, conservanți și coloranți care pot avea efecte negative asupra sănătății, mai ales în cazul unui consum excesiv.
Un studiu realizat de InfoCons a scos la iveală că unele produse foarte căutate în perioada sărbătorilor, precum panettonele, nu sunt la fel de sănătoase cum ar părea.
Experții au examinat ingredientele de pe etichetele mai multor produse și au descoperit că acestea conțin până la 7 aditivi alimentari și o cantitate de zahăr cu 21,6% mai mult decât doza zilnică recomandată de OMS, pentru 100 de grame. Aceste constatări subliniază importanța citirii atent a etichetelor și alegerii unor opțiuni mai sănătoase în timpul sărbătorilor.
„În total au fost analizate 11 produse, de la următorii producători/distribuitori: Il Vecchio Forno SRL, Bauli S.p.A, Boutique Cadeaux SRL, Maina Panettoni S.p.A, Tims Foods Ecood, Santangelor Group SRL, Auchan Romania SA, Sandori Distribution SRL, Mega Image SRL, Lidl Discount SRL, Kaufland Romania SCS”, notează InfoCons.
În urma analizei efectuate de InfoCons, toate produsele verificate conțineau aditivi alimentari, denumiți „E-uri”. Numărul acestora varia, de la un singur aditiv până la 7 E-uri per produs, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la sănătatea acestora, mai ales în contextul consumului frecvent în perioada sărbătorilor.
„Numericul de aditivi alimentari variază între 1 – 7: 9.1% din produse au în compoziție 7 E-uri; 9.1% din produse au în compoziție 6 E-uri; 9.1% din produse au în compoziție 3 E-uri; 72.7% din produse au în compoziție 1 E-uri”, explică specialiștii.
Mai mult decât atât, valoarea energetică a produselor variază între 352 și 419 kcal, iar cantitatea de grăsimi este între 12 și 22 de grame.