Locuitorii supărați și furioși din Mayotte și-au strigat nemulțumirile președintelui francez, Emmanuel Macron, în timp ce acesta vizita insula, la cinci zile după ce aceasta a fost devastată de un ciclon, anunță The Guardian.
Macron, aflat joi pe teritoriul francez pentru a evalua distrugerile provocate de ciclonul Chido, a declarat că își va prelungi călătoria cu o zi pentru a putea inspecta zonele îndepărtate ale arhipelagului Oceanului Indian. El a declarat zi de doliu național luni.
Echipele de intervenție încă mai caută supraviețuitori.
„Domnule președinte, nimeni nu se simte în siguranță aici”, i-a spus o femeie lui Macron în timpul vizitei sale la spitalul Mamoudzou. „Oamenii se luptă pentru apă.”
În timp ce Macron vorbea cu angajații spitalului, un membru al personalului i-a spus: „Încă două zile și nu vom mai putea hrăni pacienții. Sunt dezgustat.”
Un bărbat din grup a atras atenția președintelui asupra jafurilor, spunând că hoții ar putea intra cu ușurință în casele distruse, în ciuda raidurilor de pază de noapte.
„Domnule președinte, ne temem că insula devine ca Haiti”, a spus el, referindu-se la țara din Caraibe, afectată de sărăcie și crimă, care se află în stare de urgență din martie.
Macron a răspuns promițând că va face „tot ce-i stă în putere pentru a aproviziona insula cu apă, mâncare și electricitate” și a promis că va „reconstrui” Mayotte.
Asigurările lui au fost întâmpinate cu sentimente mixte, de la speranță la neîncredere. Președintele le-a spus reporterilor că va intensifica lupta împotriva imigrației ilegale, „în același timp, reconstruind școli, reconstruind case, reconstruind spitalul și așa mai departe”.
Vizita președintelui a avut loc după ce Parisul a declarat măsuri pentru „dezastre naturale excepționale” pentru Mayotte miercuri seara.
Mayotte, situată lângă Madagascar, în largul coastei Africii de sud-est, este cea mai săracă regiune a Franței.
Avionul lui Macron a transportat 20 de medici, asistente și personal de securitate civilă, precum și patru tone de alimente și materiale sanitare.
Unii trecători au batjocorit convoiul prezidențial când a trecut pe lângă o stație de benzină, unde mașinile erau aliniate la o coadă lungă în speranța de a obține combustibil. „Este o nebunie”, a spus un ofițer de poliție din Mayotte, cerând să rămână anonim. „Ai senzația că guvernul a subestimat complet amploarea dezastrului.”
Un bilanț preliminar al Ministerului de Interne al Franței spune că 31 de persoane au fost ucise, 45 sunt grav rănite și peste 1.370 suferă de răni mai ușoare.
Dar oficialii spun că este probabil ca numărul final de morți să ajungă la sute sau chiar mii de oameni.
Franța a declarat că a activat mecanismul de protecție civilă al UE, un răspuns comun la dezastre. Guvernul a emis un decret de înghețare a prețurilor bunurilor de larg consum în Mayotte la nivelurile de dinaintea ciclonului, ca răspuns la penuria generalizată.