Schimbările climatice afectează migrația păsărilor. Din ce în ce mai multe înaripate rămân în România la venirea iernii

Schimbările climatice afectează migrația păsărilor. Din ce în ce mai multe înaripate rămân în România la venirea iernii
Sursa foto: Facebook

Vremea neobișnuit de caldă pentru această perioadă a făcut ca păsările călătoare să nu mai migreze spre alte țări, așa cum o făceau altădată.

Acest fenomen este de mulți ani

Conform specialiștilor, acest fenomen este vizibil de mulți ani, însă anul acesta au rămas la noi în țară cele mai multe păsări migratoare, potrivit Știrile ProTv. 

În zona lacului Bistreț, din județul Dolj, păsările călătoare pot fi văzute și în plină iarnă. De aceea, localnicii și pescarii se bucură de prezența lebedelor, cormoranilor, berzelor, pescărușilor sau pelicanilor.

„Sunt familii întregi. Că am și numărat, că eram la pescuit și mergeau câte 9, 9 în grup, lebede”, a spus Dumitru Brătan, localnic.  „Când eram noi mici și era zăpadă la genunchi, nu vedeai așa ceva, fiindcă ele plecau în zona caldă. Nu cred că o să plece”, a declarat Ionel Lazăr, localnic.

Încălzirea timpurie din primăvară poate reprezenta un pericol pentru păsări

Ornitologii spun că această schimbare în migrația păsărilor a apărut în urmă cu 6-7 ani, însă anul acesta au rămas cele mai multe înaripate la noi în țară.

„Climatul acesta cald, iernile blânde întrețin oarecum condiții pentru multe din specii. Și mă refer mai ales la specii acvatice, de pildă cu statut de oaspeți de vară sau specii de pasaj. Adică sunt specii cu acest statut – oaspeți de vară care, în mod tradițional, veneau la noi în țară, se reproduceau și apoi părăseau Europa”, a spus Mirela Ridichie, ornitolog.

Totuși, specialiștii avertizează cu privire la încălzirea timpurie de pe timpul primăverii, care este urmată de perioade de îngheț. Păsările migratoare care rămân la noi pe timpul iernii, nu rezistă perioadelor în care temperaturile scad brusc.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:34 - Tineri reținuți după ce au lovit cu mașina o femeie și un sens giratoriu! Făcuseră schimb de locuri după primul accident / Ce au constatat polițiștii
20:27 - Zboruri anulate pe măsură ce smogul toxic acoperă o capitală europeană. Locuitorii, sfătuiţi de autorităţi să rămână în case
20:26 - Localnicii și-au strigat durerile și dezamăgirea provocate de ciclonul Chido pe insula Mayotte, în fața lui Macron: „Nu vom mai putea hrăni pacienții”
20:09 - România, pe locul 38 în clasamentul FIFA la finalul anului 2024. Ce locuri ocupă adversarele noastre din preliminariile pentru Cupa Mondială
19:56 - Taxe mai mari din 2025: Cât ajung impozitele la apartamente şi maşini în București și orașele mari
19:46 - Cine este, de fapt, Petrișor Peiu, propunerea de premier din partea AUR
19:45 - Nicu Fălcoi, membru al comisiei SIE: Absolut toți șefii serviciilor, inclusiv șeful AEP, ar trebui să își dea demisia. Toți sunt vinovați de ce s-a întâmplat (VIDEO)
19:40 - Scurtă istorie a pulovărului urât de Crăciun, trendul anului 2024: Flashback la „Jurnalul lui Bridget Jones” din 2001 în care Colin Firth poartă renul cu nas uriaș și roșu
19:31 - Emanuel Ungureanu (USR): „Eu nu l-am văzut pe domnul Vlase să dea un raport cu ce s-a întâmplat. Părerea mea este că trebuie schimbat” (VIDEO)
19:16 - Florian Bodog: Nu e o miză pentru PSD guvernarea / Eu cred că românii s-au săturat de circuri. Toată campania asta electorală am dat cu lături unii în ceilalți (VIDEO)