Fostul director financiar de bancă Răzvan Georgescu trage un semnal de alarmă cu privire la situația bugetară a României. Acesta spune într-un comentariu pe Facebook că modelul de creștere economică de până acum, bazat pe împrumuturi uriașe care au susținut consumul, e depășit, iar România se va confrunta cu o criză la fel de severă ca cea din 2008:
„De 2 ani de zile explic copiilor mei, familiei, clienților și celor care mă urmăresc pe rețelele sociale că vom intra într-o perioada de sevraj economic. Și că trebuie să ne pregătim din punct de vedere financiar și mental. Am explicat că economia României a funcționat în ultimii 7 ani pe baza de împrumuturi. În ultimii 7 ani ne-am împrumutat peste 250 miliarde euro. Împrumuturile sunt ca niște steroizi pentru economie. Când iei steroizi poți să ridici greutăți mari. Când nu mai iei steroizi, toate greutățile îți pică în cap”, avertizează Georgescu.
El precizează că în loc să fie stimulată producția autohtonă, s-a recurs la importuri masive, așa că România a ajuns la un deficit comercial record:
„Am explicat că economia României are un model balcanic. Când luăm salariul mergem și îl cheltuim în prima seară într-un club de fițe. Până la sfârșitul lunii mâncăm iaurt și covrigi. Ne împrumutăm pentru a plăti chiria sau rată la banca. Cei 250 miliarde euro s-au dus 90% în salarii și pensii. Adică în consum. Nici măcar nu am consumat produse făcute în România. România are un deficit comercial record, cel mai mare din UE. Dacă acești bani erau investiți în infrastructură: școli, spitale, fabrici, autostrăzi, România ar fi devenit model de studiu în cărțile de economie”, adaugă expertul.
„Am ratat o șansă economică uriașă de dezvoltare economică. Probabil ultima, deoarece nu mai putem să luăm sterozi ( împrumuturi). Ultima criză financiară am văzut-o din primul rând, fiind director financiar într-o bancă. Am văzut cum consumul a crescut pe baza împrumuturilor. Și cum s-a prăbușit în lipsa împrumuturilor. Sevrajul de la ultima criză financiară a început în ziua când Traian Băsescu a apărut la TV și a spus că România este în recesiune. Și că de a două zi toate salariile vor scădea cu 25%. Iar TVA-ul va crește la 24%”, își amintește el.
Din acel moment, băncile, la fel ca de altfel întreaga economie, au luat-o în jos.
„Până în acea zi, sediile băncii erau pline de oameni care luau credite. A doua zi nu mai era nimeni. Nu mai lua nimeni împrumuturi. Nici următoarea săptămânǎ. Nici în următoarele luni. Nici în următorii ani. Au trecut 10 ani până când PIB-ul României a revenit la nivelul din 2008”, rememorează fostul bancher.