Ciprian Ciucu, prim-vicepreședinte PNL, a avertizat asupra riscurilor în cazul în care România nu va avea un nou guvern plin de la 1 ianuarie. Acesta a admis că guvernul din care a făcut parte și PNL „a crescut foarte mult cheltuielile statului pe toate palierele” și că acum avem o problemă bugetară „enormă” ce necesită soluții rapide. Ciucu a mai afirmat că una dintre ele ar fi ca pensiile și salariile să nu mai crească în 2025.
„Elefantul din cameră: România nu are încă o problemă economică, are o problemă bugetară! Enormă: fără acțiuni clare, vom ajunge la un deficit bugetar de cca. 9%, ceea ce este nesustenabil.
Guvernul PSD-PNL (deci, atenție, noi nu fugim de răspundere, ne asumăm greșelile trecutului!) a crescut foarte mult cheltuielile statului pe toate palierele: funcționare, investiții, salarii și pensii (cele din urmă indexate cu peste 25% în acest an)!
Trebuie acționat pe două paliere: (1) până la sfârșitul acestui an, guvernul actual (cum ar fi corect) sau noul guvern (dacă va avea timp) trebuie să oprească indexarea salariilor și a pensiilor – măsură foarte impopulară (!!) și, (2) în următoarele luni trebuie să taie cheltuielile statului, astfel încât să ajungem la un deficit bugetar, agrat cu Comisia Europena de cca. 7%.
ATENȚIE!! Pensile și salariile NU VOR SCADEA, nu vor fi “tăiate” așa cum comunică izolaționiștii! Va fi stopată indexarea doar, nu vor crește în 2025. Efectiv, România nu își pemite să mai aduge 25 de miliarde la deficit!
Cel mai rău lucru va fi ca oricare dintre partidele pro-europene să îmbrățișeze narativul cum că “ne obligă UE și Banca Mondială”! Nu, nu ei ne obligă, este o problemă românească, generată de politicienii români”, a transmis liderul liberal, pe Facebook.
Ciprian Ciucu s-a plâns că în acest context dificil „unii joacă la trecerea timpului ca de obicei, pun în scenă dramolete, alții acuză, alții intră în scenă, în general totul fiind doar despre ei”, în timp ce „noi ne stăpânim, nu facem gesturi bruște și nici declarații belicoase. Punem doar măsuri reformiste în programul de guvernare”.
Ciucu a explicat apoi ce ar însemna ca România să n-aibă guvern cu puteri depline la 1 ianuarie 2025:
– Ar transmite un grav semnal extern politic și economic de instabilitate, că România nu mai este un partener serios în regiune;
– Ar da un semnal grav și sensul că s-ar datora exclusiv clasei politice românești democratice, care nu reușește să ajungă la un acord;
– România va fi cu adevărat considerată o țară nesigură de către investitorii străini;
– Ne-a pierde credibilitatea în fața partenerilor noștri externi.
„Consecințele vor fi imediate: creșterea costurilor finanțării externe – care sunt și așa crescute pentru că plătim in acest an dobânzi de 37 de miliarde de lei – reducerea investițiilor și a fondurilor europene, pierderi de investitii străine și românesti adică pierderi de locuri de muncă, creșterea inflației și a scumpirilor, degradarea nivelului de trai”, a mai susținut Ciprian Ciucu, pe Facebook.