Salvamontiștii au făcut câteva recomandări pentru persoanele care vor să meargă în drumeții iarna, după tragediile care s-au întâmplat în aceste zile.
Salvatorii montani spun că este esențial ca turiștii să cunoască traseul, astfel încât să evite riscul de a se rătăci, ceea ce poate duce la tragedii, conform știrileprotv.
„În urma evenimentelor tragice din ultimele zile, Serviciul Public Judeţean Salvamont – Salvaspeo Braşov trage un semnal de alarmă şi face un apel ferm către turişti, drumeţi şi iubitorii muntelui: siguranţa începe întotdeauna cu o pregătire temeinică. Lipsa echipamentului adecvat, a documentării prealabile şi a orientării corecte poate transforma o simplă drumeţie într-o situaţie de urgenţă. Pregătirea traseului este esenţială înainte de a porni la drum”, a transmis Salvamont.
Turiștii trebuie să se informeze despre dificultatea traseului, durata lui, pentru a ajunge înapoi la poalele muntelui dinainte să se întunece, diferența de nivel, dar trebuie să vadă și cum va fi vremea, iar dacă va fi ceață sau furtună nu ar trebui să pornească la drum. Salvamontiștii le recomandă oamenilor să aibă hărți actualizate sau aplicații dedicate cu GPS care pot funcționa și offline.
„Totodată, este important ca traseul ales şi ora estimată de întoarcere să fie comunicate familiei, prietenilor sau cabanierului. Vremea în zona montană poate fi imprevizibilă, iar traseele trebuie evitate în condiţii de furtună sau ceaţă. În plus, Salvamont Braşov, recomandă ferm parcurgerea traseelor în grupuri, alături de persoane care au experienţă montană”, transmit, marţi seară, oficialii Salvamont-Salvaspeo Braşov.
Aceștia spun că orientarea corectă este foarte important și poate preveni rătăcirea.
„Turiştii sunt sfătuiţi să verifice constant marcajele turistice şi să se oprească dacă acestea lipsesc din câmpul vizual pentru mai mult de 10-15 minute. Documentarea traseului din timp şi identificarea reperelor clare din teren, cum ar fi văile, râurile sau stâncile, sunt un pas esenţial pentru siguranţă. Harta şi busola trebuie să fie prezente în rucsac, iar în cazuri de urgenţă, direcţia poate fi aproximată şi cu ajutorul soarelui sau umbrelor”, mai spun salvamontiştii.
Ei menționează că în cazul în care oamenii se rătăcesc, trebuie să își păstreze calmul, să se oprească și să încerce să revină la ultimul marcaj vizibil.
„În condiţii de ceaţă, teren dificil sau noapte, turiştii trebuie să rămână pe loc într-un spaţiu sigur şi să ceară ajutor. Alertarea echipelor de salvare se poate face apelând numărul de telefon 112 sau folosind aplicaţia Apel 112 dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Este foarte important să furnizaţi operatorului 112 şi dispecerului Salvamont informaţii clare despre poziţia aproximativă şi reperele din jur. Semnalizarea poziţiei cu ajutorul unui fluier, al lanternei sau al hainelor de culori vii poate fi vitală pentru salvatori”, precizează Savamont.
Reamintim că două grupuri de turiști s-au rătăcit, duminică, în zona Vârfului Leaota, după ce s-a lăsat întunericul și a început să viscolească. Un grup de 20 de persoane și încă unul de trei au fost salvate după niște acțiuni foarte dificile. Din păcate, un turist care era grav rănit după ce a alunecat și a căzut pe o distanță mare a murit.