Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat marți, pentru B1 TV, că dincolo de ascensiunea bizară a candidatului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, anulate între timp, rămâne în continuare faptul că românii pur și simplu nu mai au încredere în clasa poliutică, iar această încredere trebuie refăcută.
Dan a mai spus că e cam greu să recâștigi încrederea oamenilor cu fețele vechi din politică. Totodată, el a vorbit despre importanța comunicării.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.
„Noi am trecut o criză acum, o criză de încredere în clasa politică, care a fost catalizată prin metode – care par să fie incorecte sau cu mare probabilitate sunt incorecte – de un candidat.
Rămâne în continuare un risc al populismului, adică această neîncredere care s-a produs în ani de zile… E greu să vii cumva cu aceeași oameni să spui ”până acum am greșit, de acum încolo o să facem bine”.
Tocmai de asta e importantă comunicarea, ca fiecare să vină să spună unde a greșit și cumva să reclădim încrederea între societate și clasa politică, pentru că opusul nu există. Nu există decât democrație sau anarhie. Altă alternativă nu există”, a declarat primarul general.
Întrebat în ce privințe vede falii în societate, Nicușor Dan a răspuns: „Evident, există o falie pe care am văzut-o când a fost referendumul pentru familie, între așa-numiții progresiști și așa-numiții conservatori, care a fost foarte violentă. Sunt foarte multe… pandemia, războiul…
De exemplu, pe războiul din Ucraina, eu cred că România a avut poziția corectă, cu nuanțe, dar altfel a fost poziția corectă, într-o alianță democratică, față de un stat agresat”.
Întrebat care sunt nuanțele la care se referă, el a amintit de scandalul legat de transporturile de cereale ucrainene, ce au declanșat nemulțumirea fermierilor români și nu numai.
„Deci absolut nuanțe! Altfel, poziția României a fost corectă, dar nu s-a explicat suficient de ce e important ca România să fie aici, să fie în NATO, o alianță care-i garantează securitatea, de ce e important pentru Moldova ca România să fie aproape de Ucraina. Dacă lucrurile astea s-ar fi explicat, n-ar mai fi fost – de vreme ce foarte mulți români cred în valorile occidentale – o mare temă de dezbatere în societatea românească. Pur și simplu a fost o lipsă de comunicare”, a mai afirmat Nicușor Dan, pentru B1 TV.