Uniunea Europeană a impus un nou pachet de sancțiuni Belarusului. În premieră, în acest pachet sunt vizate și entități și personalități din China

Uniunea Europeană a impus un nou pachet de sancțiuni Belarusului. În premieră, în acest pachet sunt vizate și entități și personalități din China
Sursă foto: Pixabay

Uniunea Europeană a adoptat un nou pachet de sancțiuni care vizează Belarusul și, pentru prima dată, câteva entități și personalități din China.

Ce sancțiuni au fost impuse

UE a realizat cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni în contextul războiului dintre Ucraina și Rusia, conform tvrinfo.ro.

Bruxelles-ul a impus sancțiuni împotriva a 26 de cetățeni belaruși, printre care se numără:

  • Magistrați implicați în condamnări politice ale membrilor opoziției;
  • Conducători ai penitenciarelor din Belarus, acuzați de supunerea deținuților politici la condiții „inumane”;
  • Doi antreprenori care beneficiază de tratament preferențial din partea regimului condus de Aleksandr Lukașenko.

Sancțiunile includ blocarea activelor deținute în Uniunea Europeană și interdicția de călătorie în statele membre. În prezent, pe „lista neagră” europeană, creată după alegerile contestate din august 2020, se află 287 de persoane și 39 de entități din Belarus.

Personalități și entități din China au fost vizate în pachetul de sancțiuni

Uniunea Europeană a adăugat în acest pachet de sancțiuni șapte entități și persoane din China, acuzate că sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Printre acuzațiile formulate se numără:

  • Furnizarea de componente pentru drone și microprocesoare utilizate în industria militară rusă;
  • Ajutarea Rusiei în eludarea sancțiunilor internaționale.

Un caz semnificativ este cel al femeii de afaceri Li Xiaocui, acuzată că reprezintă firme chineze sancționate pentru transferuri ilegale de tehnologie militară. De asemenea, compania Xiamen Limbach este acuzată de furnizarea:

  • Componentelor pentru motoare destinate dronelor cu rază lungă de acțiune;
  • Pieselor folosite la dronele Shahed, de fabricație iraniană, utilizate pe scară largă de Rusia în atacurile asupra Ucrainei.

Adoptarea acestor sancțiuni marchează o intensificare a presiunii UE asupra statelor și companiilor care sprijină, direct sau indirect, agresiunea rusă în Ucraina. Este pentru prima dată când Uniunea extinde măsurile restrictive la parteneri comerciali importanți, precum China.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`