Putin va vorbi la telefon cu Erdogan, după ce președintele Turciei și-a prezentat scuzele pentru moartea pilotului rus la granița dintre Turcia și Siria, în noiembrie 2015

Putin va vorbi la telefon cu Erdogan, după ce președintele Turciei și-a prezentat scuzele pentru moartea pilotului rus la granița dintre Turcia și Siria, în noiembrie 2015
Foto: horseedmedia.net

Președintele rus, Vladimir Putin, va avea o discuție telefonică, miercuri, cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, prima după tensiunile dintre cele două țări provocate de doborârea, la granița dintre Turcia și Siria, a aunui avion militar rusesc, în noiembrie 2015.

”Convorbirea telefonică între președintele Putin și președintele Erdogan va avea loc mâine (miercuri – n.r.), la inițiativa Rusiei”, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de RT.com.

Cu o zi înainte, Vladimir Putin a primit o scrisoare prin care liderul turc Reccep Tayyip Erdogan i-a cerut scuze pentru faptul că un pilot rus a murit în incidentul din luna noiembrie a anului trecut.

”Șeful statului turc a transmis compasiune și condoleanțe rudelor pilotului rus decedat și a spus că îi pare rău”, potrivit unui comunicat al Kremlinului. (Detalii AICI)

Un înalt oficial rus susține însă că scuzele liderului de la Ankara vin cam târziu și sunt rezultatul faptului că politica sa externă a eșuat, informează presstv.com.

„Dacă urmezi logica normală, toate acestea ar fi trebui să se întâmple imediat după incident”, a declarat, luni, Konstantin Kosachev, președintele Consiliului pentru Afaceri Externe din Rusia.

În opinia oficialului rus, nu există nicio logică în acțiunile Turciei.

”În mod evident, politica externă a Turciei a eșuat pe aproape toate fronturile și Erdogan, care este responsabil pentru acest lucru, are nevoie acum de o mică victorie diplomatică… o astfel de victorie, probabil, arfi normalizarea relațiilor cu Rusia. (…) Totuși, în opinia mea, pentru normalizarea acestor relațiitrebuie făcut mult mai mult decât să se trimită o scrisoare de scuze”, a mai spus Kosacev.

Armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus Suhoi Su-24, la frontiera turco-siriană.Autoritățile de la Ankara susțin că aeronava a intrat în spațiul aerian turc, lucru negat de reprezentanții Kremlinului. Doborârea avionului militar rusa provocat tensiuni la nivel diplomatic între cele două țări.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`