Depresia în perioada sărbătorilor de iarnă. Dr. Dorina Maria Onița: „Există încă mitul că trece de la sine”

Depresia în perioada sărbătorilor de iarnă. Dr. Dorina Maria Onița: „Există încă mitul că trece de la sine”
Foto simbol: Pixabay

Atmosfera festivă a sărbătorilor de iarnă este un moment magic al anului, plin de bucurie, lumină și tradiții care reunesc oamenii. În mod paradoxal, însă, în această perioadă – în care predomină bucuria și festivitatea – se pot accentua sentimentele de tristețe și singurătate pentru anumite persoane.

Depresia în perioada sărbătorilor este o realitate

„Tristețea este un sentiment care apare firesc în anumite circumstanțe ale vieții noastre, dar tristețea intensă și prelungită, durerea sufletească cum o descriu mulți dintre cei care au trăit-o, poate fi copleșitoare și trece de granițele normalității”, explică dr. Dorina Maria Onița – medic primar psihiatru și medic șef al Centrului de Sănătate Mintală din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad – în exclusivitate pentru Gândul.

Fenomenul de depresie în perioada sărbătorilor de iarnă – continuă dr. Dorina Maria Onița – „este o realitate trăită de mulți oameni”.
„Această depresie sezonieră poate fi experimentată de oricare dintre noi, chiar dacă iubim sărbătorile de iarnă.

Persoanele care au suferit în antecedente de depresie sunt mai vulnerabile și au un risc mai crescut de reapariție a simptomelor depresive în această perioadă, de asemenea cei care suferă de depresie pot prezenta o agravare a simptomelor.

Acest fenomen este adesea declanșat de o combinație de factori emoționali, psihologici și sociali care pot amplifica sentimentele de tristețe, anxietate și singurătate în timpul acestor perioade festive.

Printre principalii factori declanșatori ai depresiei de sărbători sunt așteptările sociale și presiunea de a fi fericit. Există o presiune culturală și socială de a fi «fericit» și de a te bucura în timpul sărbătorilor, ceea ce poate crea o discrepanță între ceea ce oamenii simt în realitate și ceea ce se așteaptă de la ei.

Nu în ultimul rând și poate cel mai important factor declanșator este singurătatea, sărbătorile pot accentua acest sentiment. Izolarea socială poate deveni copleșitoare, fie că este vorba de persoane care au pierdut pe cineva drag, fie că trăiesc departe de familie, sau persoane care trăiesc singure și care nu au rețea de suport socială. Sfârșitul anului aduce cu el un sentiment de reflecție asupra lucrurilor trăite”, explică dr. Dorina Maria Onița, în exclusivitate pentru Gândul.

Depresia este o tulburare mintală, o afecțiune medicală care necesită o evaluare atentă

Dr. Dorina Maria Onița mai spune și că „depresia de sărbători se diferențiază de depresia sezonieră, având un debut în jurul lunii noiembrie sau decembrie și se ameliorează la scurt timp după încheierea noului an și simptomele sunt ușoare sau medii, în timp se depresia sezonieră durează aproximativ 40% din an, începând cu sfârșitul toamnei și începutul iernii până în primăvară și vară, iar simptomatologia este de intensitate mai mare”.

„Această depresie de sărbători nu face parte din nosologia psihiatrică, dar este recomandabil să discutați și să cereți ajutor specialiștilor din domeniu care sunt în măsură să identifice severitatea simptomelor și să ajute.

Simptome comune ale depresiei de sărbători sunt: tristețe profundă sau senzația de gol emoțional, oboseală cronică și lipsă de energie, dificultăți în a te bucura de activitățile care altădată aduceau plăcere, izolare socială și dorința de a evita evenimentele festive, anxietate crescută în legătură cu întâlnirile sociale sau cu pregătirile de sărbători, schimbări în apetitul alimentar și tulburări de somn, gânduri de inutilitate sau vinovăție, uneori chiar gânduri de suicid.

Există încă mitul că depresia trece de la sine. Ar fi foarte ușor dacă ar fi așa, dar, depresia este o tulburare mintală, o afecțiune medicală care necesită o evaluare atentă, specializată și care necesită tratament specific , sau psihoterapie în formele ușoare”, avertizează dr. Dorina Maria Onița.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră