Martorii povestesc despre „scene apocaliptice” după cea mai mare furtună care a lovit insula din Oceanul Indian în aproape un secol.
Autoritățile se tem că cel puțin câteva sute de oameni au fost uciși în urma celui mai grav ciclon din aproape un secol care a distrus sâmbătă teritoriul francez Mayotte, smulgând copaci, dărâmând case și distrugând infrastructura deja slabă a arhipelagului sărac, potrivit The Guardian.
Salvatorii au fost trimiși pe insula, care se află între coasta Mozambicului și Madagascar, dar eforturile lor ar putea fi împiedicate de daunele aduse aeroporturilor și distribuției de energie electrică într-o zonă în care apa potabilă curată este supusă penuriei cronice.
Vorbind duminică la postul de televiziune la 1ere din Mayotte, prefectul arhipelagului, François-Xavier Bieuville, a declarat că numărul confirmat de 11 morți ar putea crește în zilele următoare.
„Cred că vor fi cu siguranță câteva sute, poate vom ajunge la o mie, chiar la câteva mii”, a spus el.
Bieuville a spus că ar putea fi foarte dificil să se ajungă la o numărătoare finală, având în vedere că majoritatea locuitorilor sunt musulmani și, în mod tradițional, își îngropa morții în 24 de ore.
Ministerul de Interne al Franței estimează că aproximativ 100.000 de oameni trăiesc clandestin pe Mayotte.
Unii dintre ei nu au îndrăznit să ceară ajutorul, „de teamă că ar fi o capcană” menită să-i scoată din Mayotte”, a spus Ousseni Balahachi, o fostă asistentă.
Primarul capitalei Mamoudzou din Mayotte, Ambdilwahedou Soumaila, a declarat anterior Agenției France-Presse că nouă persoane au fost grav rănite când ciclonul Chido a lovit insula și se luptau pentru viața lor în spital, în timp ce alte 246 au fost grav rănite.
„Spitalul este distrus, școlile sunt distruse. Casele sunt total devastate”, a spus el, adăugând că ciclonul „nu a cruțat nimic”.
Mayotte este cea mai săracă insulă a Franței și cel mai sărac teritoriu al UE.
În unele părți, cartiere întregi de barăci și colibe metalice au fost aplatizate, în timp ce locuitorii au raportat că mulți copaci au fost smulși, bărcile au fost răsturnate sau scufundate și alimentarea cu energie electrică întreruptă.
Șefa UE, Ursula von der Leyen, și președintele francez Emmanuel Macron au promis duminică ajutor.