Sărbătorile de iarnă sunt doar la un pas, drept pentru care românii care nu au timp să pregătească acasă bucatele de pe masa de Crăciun vor fi nevoiți să le cumpere din magazine. Cum nu există sărbătoare fără cozonac, el a fost luat la analizat de către jurnalistul Dragoș Pătraru care a tras niște concluzii despre desertul tradiționat găsit în supermarketuri.
Jurnalistul a analizat opt tipuri de cozonaci pe care i-a cumppărat din supermarketurile din Romaânia și a descoperit ce produse conțin ei de fapt, informează Cancan.
„Am verificat ce s-a făcut la noi în materie de cozonaci, mă refer la studii care să le ofere consumatorilor informații utile. Ca de obicei, cei de la Asociația Pro Consumatori au fost pe poziții și în 2021, ei au făcut o cercetare cu privire la cozonaci produși în brutăriile din marile lanțuri de magazine. Unii cozonaci erau mai curați, alții aveau până la 19 aditivi. Altora le lipsea declarația nutrițională.”, a spus Dragoș Pătraru la Starea Sănătății.
Jurnalistul a prezentat declarația pe care presedintele APC a făcut în 2021. A sfătuit românii să fie foarte atenți la ingredientele pe care le conțin cozonacii din magazine.
„Cozonacii produși în unitățile proprii de tip Brutărie ale marilor lanțuri de magazine alimentare nu au nimic din rețeta tradițională a cozonacului. În compoziția cozonaciloranalizați, experții APC au identificat următoarele ingrediente: premix pentru cozonaci, făină de porumb, făină de soia, șrot de soia, pesmet, amidon, margarină, fibre din citrice, albuș de ou pudră, zer praf și alte tipuri de extracte. Le recomand consumatorilor să nu se lase induși în eroare de prețul mic și denumirile atrăgătoare ale acestor produse, să citească eticheta și să facă alegeri având în vedere calitatea ingredientelor.”, a declarat conf, univ, dr, Costel Stanciu, președinte APC.
Dragoș Pătraru a subliniat importanța calității produselor și a sfătuit oamenii să găsească un mic interval de timp și să prepare cozonacii acasă.
„Mare vorbă e asta… calitatea ingredientelor. La treaba asta nu se gândesc deloc cumpărătorii. Chiar și atunci când pare că un produs din ăsta ultraprocesat e mai curățel, înțelegi că nu ar avea cum să coste atât de puțin, dacă ar fi ceva mai de calitate. Așa că, mai ales când vine vorba despre astfel de produse pe care le putem face în casă, de sărbători, sfatul meu este să faceți asta, să vă preparați cozonacii singuri acasă. Nu uitați să consumați orice produs după ce ați citit eticheta”, a mai precizat Dragoș Pătraru.