Dosarul asasinării disidentului anti-comunist Gheorghe Ursu se va rejudeca după ce Curtea Supremă a admis cererea extraordinară de revizuire formulată de fiul său, Andrei Ursu, și de procurorii din Parchetul general.
Decizia vine după ce Curtea de Apel București îi achitase în 2019 pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş, securiștii acuzați că l-au ucis în bătaie pe inginerul Gheorghe Ursu.
În cuprinsul cererii de revizuire, procurorii Secției judiciare din cadrul PÎCCJ au arătat că aceasta se bazează pe fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei.
Astfel, în septembrie şi octombrie 2023, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a trimis Parchetului general „înscrisuri conținând date și informații, însoțite de detalii tehnice apreciate ca absolut relevante și necesare înțelegerii datelor prezentate, referitoare la fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei și care dovedesc represiunea exercitată de Securitate și calitatea de disident a victimei Gheorghe Ursu.”
Instanța a dispus trimiterea cauzei la Curtea de Apel București în vederea rejudecării, în condițiile art. 461 din Codul de procedură penală, informează Parchetul General:
„Înalta Curte de Casație și Justiție a admis în cursul zilei de astăzi, 12 decembrie 2024, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva deciziei penale pronunțată anterior de Curtea de Apel București în cauza cunoscută generic sub denumirea de ”Dosarul Ursu”. Astfel, instanța a dispus trimiterea cauzei la Curtea de Apel București în vederea rejudecării, în condițiile art. 461 din Codul de procedură penală.
Prin sentința penală a Curții de Apel București din data de 9 mai 2024 în acest dosar, a fost respinsă cererea de revizuire declarată de Ministerul Public pe 1 noiembrie 2023.
Menționăm că cererea de revizuire a hotărârii de achitare a inculpaților trimiși în judecată de PÎCCJ – Secția parchetelor militare în această cauză se bazează pe fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei.
În cererea de revizuire din data de 1 noiembrie 2023, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat admiterea cererii de revizuire, anularea hotărârii atacate și, rejudecând, condamnarea a doi dintre inculpați și încetarea procesului penal față de cel de-al treilea (decedat în timpul judecății) pentru săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase.”