Guvernul din Australia a anunțat luni că sute de mostre de virusuri mortale au dispărut dintr-un laborator. A fost lansată o anchetă cu privire la încălcarea protocoalelor de biosecuritate.
Guvernul australian a ordonat Departamentului de Sănătate Publică să investigheze imediat încălcarea protocoalelor de biosecuritate. S-a raportat că 323 de fiole cu mai multe virusuri infecțioase, inclusiv virusul Hendra, Lyssavirus și Hantavirus, au dispărut din Laboratorul de Virologie de Sănătate Publică din Queensland, în august 2023.
Ministrul australian Timothy Nichols a declarat: „Încălcarea protocoalelor de biosecuritate și dispariția probelor de virusuri infecțioae este o chestiune foarte serioasă. Departamentul de Sănătate din Queensland ar trebui să investigheze acest lucru, astfel încât să nu se repete”.
Sam Scarpino, director de inteligență artificială și științe ale vieții la Universitatea Northeastern din Boston, spune că dispariția respectivelor moste echivalează cu o defecțiune gravă a biosecurității.
În schimb, John Gerrard, directorul sanitar din Queensland, a dat asigurări că nu există niciun pericol pentru comunitate – mostrele se vor degrada rapid atât timp cât nu sunt ținute la temperaturi foarte scăzute, iar virusurile din ele vor deveni noninfecțioase. Cel mai probabil, mostrele chiar au fost distruse în timpul unei proceduri de rutină în laboratoare, dar care n-a fost înregistrată corespunzător.
Cât de mortale sunt Hantavirusul și Lyssavirusul?
Hendra este un virus zoonotic (de la animal la om) găsit doar în Australia. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, hantavirusurile sunt o familie de virusuri care pot provoca boli grave și deces. Lyssavirusul este un grup de virusuri care pot provoca rabie.