Consiliul Europei cere Georgiei să elibereze manifestanții arestați. „Nu justifică forţa excesivă a poliţiei”

Consiliul Europei cere Georgiei să elibereze manifestanții arestați. „Nu justifică forţa excesivă a poliţiei”
Sursă foto: Hepta/ Davit Kachkachishvili / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Consiliul Europei este îngrijorat de situația din Georgia și a cerut guvernului de la Tbilisi să elibereze manifestanții pe care i-a arestat în urma protestelor pro-UE.

Georgiei i se cere să respecte drepturile omului

Consiliul Europei a cerut Georgiei să respecte libertățile de exprimare, întrunire și cea a presei și să elibereze manifestanții pe care i-a arestat, conform știrileprotv.

„Mă preocupă foarte mult informaţiile despre utilizarea disproporţionată a forţei de către poliţie împotriva manifestanţilor, în majoritate paşnici, şi a jurnaliştilor care acoperă manifestaţiile în Georgia”, a afirmat comisarul pentru drepturile omului din Consiliul Europei, Michael O’Flaherty.

Georgia face parte din statele membre ale Consiliului, drept pentru care trebuie să își respecte obligațiile față de drepturile omului și libertatea de întrunire pașnică, libertatea presei și de exprimare.

Poliția a folosit, marți, tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a încerca să calmeze manifestanții pro-UE care prosteau pentru a șasea noapte consecutivă, în ciuda amenințărilor premierului care a acuzat rivalii politici și unele ONG-uri că au orchestrat violențele.

Manifestanți bătuți de poliție

Comisarul pentru drepturile omului din Consiliul Europei a transmis că multe dintre cele 201 persoane pe care biroul apărătorului public le-a vizitat în Georgia au fost umilite și bătute de poliție, având răni la nivelul feței și a capului.

„Chiar dacă s-au produs acte de violenţe din partea unor manifestanţi, aceasta nu justifică forţa excesivă a poliţiei”, a declarat O’Flaherty.
Acesta a subliniat faptul că tunurile cu apă și gazelle lacrimogene ar trebui să fie utilizate ca fiind ultima soluție și doar în cazurile în care sunt absolut necesare.

„Solicit autorităţilor georgiene să pună imediat în libertate persoanele reţinute pentru exercitarea dreptului lor legitim de a manifesta paşnic”, a concluzionat responsabilul Consiliului Europei.

Secretarul general al Consiliului Europei a dicuscutat cu președinta pro-europeană a Georgiei, apoi cu premierul din partidul Visul Georgian și și-a exprima îngrijorarea față de tensiunile din această țară.

„Secretarul general şi-a subliniat hotărârea de a continua să susţină Georgia în aspiraţiile sale europene şi să continue să însoţească ţara pe calea sa europeană”, subliniază într-un comunicat al Consiliului Europei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:30 - MAE, atenționare de călătorie în Franța. Traficul aerian este posibil să fie perturbat
13:19 - Diana Buzoianu: România este sub asalt rusesc și noi ar trebui să stăm liniști în casă că așa ne spunea Georgescu. Nu îmi vine să cred că spun asta în 2024, dar omul e legionar (VIDEO)
13:19 - Publicația Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională pentru „reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate”
13:11 - Augustin Zegrean: „Sunt soluții ca să înlături un președinte, dar nu te poți juca”
13:10 - Interlopii care l-au promovat pe Călin Georgescu s-au întors împotriva lui. Desecretizarea documentelor CSAT le-au dezvăluit identitatea
12:57 - MAE: Ne-am informat aliații cu privire la această încercare de interferență externă și vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea
12:47 - La noapte vine Moș Nicolae. Care este povestea unuia dintre cele mai iubite personaje ale lunii decembrie
12:38 - Sorin Grindeanu: Instituțiile sunt obligate să găsească vinovații și să încerce să evite ca pe viitor să se mai întâmple chestiuni de acest tip / Voi vota duminică pe o cale europeană (VIDEO)
12:25 - Alexandru Muraru: „Românii știu foarte bine că cele 12 invazii ruseștii din ultimii 250 de ani au însemnat izolarea și distrugerea țării”
12:21 - Cristian Diaconescu se întreabă dacă poate fi activat articolul 4 al NATO după desecretizarea CSAT. „Lasconi reprezintă singura opțiune validă”