Președintele ales al SUA se va alătura celor 50 de șefi de stat pentru redeschiderea catedralei istorice franceze, în prima sa călătorie în străinătate de la câștigarea alegerilor. Președintele ales al SUA, Donald Trump, va participa în acest weekend la sărbătoarea de redeschidere a Catedralei Notre Dame din Paris.
Ceremoniile care vor avea loc sâmbătă și duminică vor fi afaceri de înaltă securitate, la care se așteaptă să participe aproximativ 50 de șefi de stat și de guvern.
Trump a anunțat că va participa într-o postare pe site-ul său Truth Social luni seară.
„Este o onoare să anunț că voi călători sâmbătă la Paris, Franța, pentru a participa la redeschiderea Magnificei și istorice Catedrale Notre Dame, care a fost complet restaurată după un incendiu devastator în urmă cu cinci ani”, a scris el. „Președintele Emmanuel Macron a făcut o treabă minunată, asigurându-se că Notre Dame a fost restaurată la nivelul d edinainte și chiar mai mult decât atât. Va fi o zi foarte specială pentru toți!”
Un incendiu masiv a cuprins Notre Dame în 2019, în urma acestuia turla s-a prăbușit și exista amenințarea că focul va distruge una dintre cele mai mari comori arhitecturale din lume, cunoscută pentru vitraliile sale.
Trump, care era în funcție în acel moment, a oferit câteva sfaturi autorităților franceze. „E oribil să urmăresc live incendiul masiv de la Catedrala Notre Dame din Paris”, a scris el pe Twitter. „Poate că ar putea fi folosite cisterne de apă atașate avioanelor pentru a-l stinge. Trebuie să acționeze rapid!”
Oficialii francezi au părut să răspundă la scurt timp după, menționând că „toate mijloacele” au fost folosite pentru a stinge flăcările, „cu excepția aeronavelor care bombardează cu apă care, dacă sunt folosite, ar putea duce la prăbușirea întregii structuri a catedralei”.
Trump a vorbit de asemenea cu Macron și cu Papa Francisc la acea vreme pentru a-și transmite regretele și a spus că le-a oferit „ajutorul marilor noștri experți în renovare și construcție”.
În timpul primului mandat al lui Trump, Macron s-a dovedit a fi printre liderii mondiali cei mai pricepuți în gestionarea capriciilor președintelui american, încercând să dezvolte o legătură personală construită în mare parte pe lingușire, potrivit The Guardian.
Macron a fost invitatul de onoare la prima cină de stat a lui Trump, iar Trump a călătorit de mai multe ori în Franța. Dar relația s-a înrăutățit pe măsură ce mandatul lui Trump a progresat, iar Macron l-a criticat pentru că a pus sub semnul întrebării necesitatea NATO și a ridicat îndoieli cu privire la angajamentul SUA față de pactul de apărare reciprocă.
Macron și alți lideri europeni încearcă acum să-l convingă pe Trump să nu abandoneze sprijinul Americii pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei de aproape trei ani a Rusiei.
Trump a anunțat în weekend că intenționează să numească dezvoltatorul imobiliar Charles Kushner, tatăl ginerelui său, Jared Kushner ambasador în Franța. Kushner a fost grațiat de Trump în decembrie 2020, după ce a pledat vinovat cu ani în urmă pentru evaziune fiscală și a făcut donații ilegale de campanie.
Arhiepiscopul Parisului Laurent Ulrich va prezida o slujbă de redeschidere în acea după-amiază și va bate alături de personalul său în ușile închise de la Notre Dame pentru a le redeschide, potrivit site-ului web al catedralei.
Macron va participa și se va adresa invitaților VIP. După slujbă, cântăreții de operă Pretty Yende, din Africa de Sud, și Julie Fuchs, din Franța; pianistul chinez Lang Lang; violoncelistul născut la Paris Yo-Yo Ma; cântăreața născută în Benin, Angelique Kidjo; Cântăreața libaneză Hiba Tawaji și alții vor cânta la un concert sâmbătă seara, potrivit radiodifuzorului emisiunii, France Télévisions.
Duminică dimineață, arhiepiscopul Parisului va ține o Liturghie inaugurală și sfințirea noului altar.
Île de la Cité, unde se află catedrala în mijlocul râului Sena, va fi blocată pentru turiști. O zonă de vizionare publică cu spațiu pentru 40.000 de spectatori va fi amenajată de-a lungul malului sudic al Senei.