Un proiect pilot a fost testat în cartierul Drumul Taberei din Capitală, care promite facturi reduse. Pe acoperișul blocurilor au fost montate panouri fotovoltaice care vor asigura energia pentru lifturi sau iluminatul scărilor.
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunțat vineri că ministerul a lansat un proiect pilot în cartierul Drumul Taberei, din sectorul 6. Proiectul este realizat în parteneriat cu o companie din domeniu, conform observatornews.ro.
„La nivelul unui bloc de locuințe, proiectul testează o instalație de 10 kWp cu panouri fotovoltaice și baterii de 5 kWh, capabilă să producă 12 MWh/an pentru consumul comun – lifturi, iluminat scări etc. – reducând facturile locatarilor și emisiile de CO2 cu peste 3600 kg/an”, scrie Burduja pe Facebook.
Burduja a anunțat că a Ministerul Energiei a lansat vineri programul de consultare „Urban Up”, prin care asociațiile de proprietari din toată țara vor avea acces la 150 de milioane de lei pentru implementarea de soluții similare.
„Proiectele pilot sunt o bună modalitate prin care putem convinge societatea de utilitatea unei idei sau alteia. Comunitățile energetice sunt un concept care funcționează și funcționează bine în alte state. Este o soluție simplă pentru reducerea facturilor, o soluție pe care ar fi păcat să nu o folosim extins în România. Gândiți-vă, vă rog, la ce ar însemna o Românie care își asigură necesarul de consum doar din producție internă, în care comunitățile, la nivel micro, ajung să aibă autonomie energetică, în care marile proiecte în domeniu ne asigură independența și securitatea energetică pentru generații”, adaugă ministrul Energiei.