Haosul renumărării voturilor. Nu se filmează, nu se primesc observatori, iar sacii sunt desigilați

Haosul renumărării voturilor. Nu se filmează, nu se primesc observatori, iar sacii sunt desigilați
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

CCR a stabilit, joi, în unanimitate renumărarea tuturor voturilor, atât din România, cât și din diaspora, de la primul tur al alegerilor prezidențiale. Specialiștii au transmis că procesul este foarte greu de finalizat într-un timp atât de scurt, având în vedere că numărul persoanelor care se ocupă de proces este foarte redus. În plus, oamenii sunt îngrijorați de transparența renumărării voturilor.

Controverse legate de renumărarea voturilor

CCR a stabilit renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale în urma contestației depuse de candidatul Cristian Terheș, conform observatornews.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a transmis că CCR se joacă cu o brichetă într-o benzinărie, iar decizia instituției este faorte riscantă pentru democrație. Oficialul a făcut apel la reprezentanții partidelor în BEC să respingă solicitarea CCR.

Fără filmare, fără observatori și cu sacii desigilați

Reprezentanții USR a propus ca procesul de renumărare a voturilor să fie filmat în toate BEJ și BES, dar a fost respinsă prin vot. Astfel, renumărarea se va face fără nicio filmare.

Altă problemă este că renumărarea voturilor se va face de un număr redus de persoane, câte un reprezentant al fiecărui partid, angajați ai AEP, personal auxiliar și angajații Prefecturii. 500 de persoane vor fi nevoiți să facă treaba a 180.000 de oameni, cât au fost în secțiile de votare. Dacă echipeje stabilite nu vor reuși să facă față, angajați ai Prefecturilor din toată țara le vor veni în ajutor.

Mai mult, BEC a respins cererea ONG-ului Funky Citizens de a permite observatorilor independenți să participe la renumărarea voturilor. BEC a transmis că a respins cererea în baza reglementărilor în vigoare. ONG-ul a avertizat că decizia ar pune la îndoială credibilitatea procesului. Reprezentanții acestuia au transmis că este extrem de important ca procesul să se desfășoare cu transparență maximă, având în vedere că există numeroase controverse legate de renumărarea voturilor.

Se vor număra chiar și sacii cu buletinele de vot care au sigiliul rupt. Astfel, se pune la îndoială integritatea buletinelor de vot depozitate în aceste condiții și crește îngrijorările legate de corectitudinea procesului.

Dacă se va constata că au fost comise fraude electorale, CCR va anula primul tur al alegerilor și îl va reprograma în a doua duminică de la data luării deciziei. Dar, dacă va fi doar o eroare la numărare, nu se vor anula alegerile.

„Dacă e doar o eroare de numărătoare, nu se vor anula alegerile. Se va merge în continuare cu o nouă listă, adică se schimbă ordinea pe listă. Dacă trebuia să fie pe locul doi altcineva decât această doamnă, va fi acela pe locul doi dacă numărătoarea vine şi spune că asta e numărătoarea corectă”, a declarat Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:32 - România cumpără peste 1.000 de vehicule blindate turcești COBRA II. Cât va plăti pentru ele
14:20 - Ambasadoarea Kathleen Kavalec a SUA, decorată de președintele Klaus Iohannis
13:55 - Protest împotriva bugetului pregătit de guvernul de dreapta al Italiei: Zboruri anulate, transportul public perturbat și servicii medicale care funcționează în regim de avarie
13:53 - ITIA, despre cazurile Simona Halep și Iga Swiatek, după mesajul furios al româncei: „Există diferențe foarte importante”
13:42 - Altă infecție cu noua variantă mpox în Anglia. Cinci cazuri confirmate în ultimele săptămâni
13:34 - Valeriu Turcan susține că PSD distribuise instrucțiuni în secții pentru a-i da voturi lui Simion, apoi s-a reorientat spre Georgescu, iar în final a încercat să mobilizeze masiv electoratul pentru Ciolacu (VIDEO)
13:23 - Viktor Orban, despre alegerile din România: Un „experiment” care ne va ajuta să evităm incidente similare
13:20 - Ce salarii au soții Georgescu. Cât ar fi cheltuit pentru campania electorală de pe TikTok
13:13 - Fost șef SIE: Cel puțin 7 instituții ar fi trebuit să fi avut dinainte avertizări că se întâmplă ceva / Există în mentalul colectiv ideea că toate ni se trag de la servicii. Dacă au fost sesizări de bună calitate care n-au fost valorificate de beneficiari? (VIDEO)
12:58 - Catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide la 5 ani după incendiul devastator. Președintele Macron s-a asigurat că totul e pregătit