România ar putea asigura cea mai mare parte a consumului de energie electrică al Republicii Moldova, după 1 ianuarie

România ar putea asigura cea mai mare parte a consumului de energie electrică al Republicii Moldova, după 1 ianuarie
Sursa foto: Flickr.com

În situația în care gazul rusesc nu va mai ajunge la centrala rusească de la Cuciurgani din Transnistria, cea care asigură mare parte a consumului de electricitate a Republicii Moldova, vecinii noștri nu au altă opțiune decât să importe energie din România.

România ar putea fi obligată să asigure și necesarul de energie electrică al Republicii Moldova

Oprirea livrărilor de gaze ruseşti către regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova după 1 ianuarie 2025 este un scenariu „foarte realist”, a afirmat Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova, după discuţii cu grupul rus Gazprom, transmite Reuters. În aceste condiții. România ar putea fi oblogată să asigure și necesarul de energie electrică al Republicii Moldova, arată Economica.

Parlicov s-a întâlnit luni cu şeful Gazprom pentru a discuta rute alternative pentru aprovizionarea Transnistriei dacă se opreşte tranzitul prin Ucraina. Ulterior, a declarat la o conferinţă de presă la Chişinău că Gazprom este pregătit să aprovizioneze Transnistria cu gaze prin actuala rută, dar depinde de Republica Moldova şi Ucraina dacă sunt de acord cu tranzitul.

„În urma discuţiilor cu colegii mei din Ucraina, am înţeles că dacă va exista o decizie de a continua tranzitul, va fi luată în ultimul moment”, a declarat ministrul Energiei din Republica Moldova.

Republica Moldova primeşte aproximativ două miliarde metri cubi (bcm) de gaze pe an din Rusia via Ucraina şi, din 2022, Tiraspolul şi Chişinăul au convenit ca tot gazul rusesc primit de Republica Moldova să meargă în Transnistria.

Potrivit unei știri Profit.ro, guvernul moldovean a prelungit miercuri prin hotărâre, până la 31 martie 2025, obligația de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu energie electrică a traderului de stat Energocom, care urma să expire la finalul anului în curs.

Energocom este singurul trader de peste Prut cu sucursală în România și licențe în România, fapt care îi permite să importe energie electrică și gaze din România, fie prin contracte bilaterale, fie de pe piețele centralizate administrate de OPCOM și Bursa Română de Mărfuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`