SUA va pregăti un ajutor militar de 725 milioane de dolari pentru Ucraina. Biden încearcă să consolideze guvernul de la Kiev înainte de a părăsi funcția

SUA va pregăti un ajutor militar de 725 milioane de dolari pentru Ucraina. Biden încearcă să consolideze guvernul de la Kiev înainte de a părăsi funcția
Sursa foto: Hepta - Abaca Press / Olivier Douliery

Administrația președintelui Joe Biden pregătește încă un ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 725 milioane de dolari, conform anunțului făcut de doi oficiali americani.

SUA va oferi Ucrainei mai multe arme atlantic

Joe Biden încearcă în ultimele săptămâni din mandatul de președinte să consolideze guvernul de la Kiev, înainte să fie succedat de Donald Trump. Ajutorul oferit Ucrainei de această dată constă într-o varietate de arme antitanc din stocurile americane pentru a contracara înaintarea trupelor ruse, inclusiv mine terestre, drone, rachete Stinger şi muniţie pentru sistemele de rachete de artilerie cu o mare mobilitate (High Mobility Artillery Rocket Systems/HIMARS), conform tvrinfo.ro. 

Pachetul va conține muniții cu dispersie care se folosesc în rachetele GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) trase de lansatoarele HIMARS. Conform unui oficial american, notificarea oficială a Congresului privind acest ajutor ar putea avea loc chiar luni.

Totuși, conținutul și dimensiunea pachetului de arme s-ar putea schimba zilele următoare, înaintea semnării de către Joe Biden.

Acest pachet de ajutor marchează o creștere considerabilă

Această decizie reprezintă o creștere semnificativă a volumului de ajutor militar comparativ cu recenta utilizare de către președintele Biden ale așa-numitei Presidential Drawdown Authority (PDA). Acest mecanism permite SUA să accelereze asistența de securitate prin accesarea stocurilor proprii de arme pentru sprijinirea aliaților în situații de urgență.

În ultimele anunțuri, utilizarea PDA a fost asociată cu sume cuprinse între 125 și 250 de milioane de dolari. În prezent, Biden dispune între patru până la cinci miliarde de dolari deja autorizați de Congres în cadrul acestui mecanism, sumă pe care se așteaptă să o utilizeze înainte ca președintele ales, republicanul Donald Trump, să își preia mandatul pe 20 ianuarie.

Deși SUA nu au mai exportat mine terestre de câteva decenii, utilizarea acestora este un subiect controversat din cauza riscurilor pentru civili. Peste 160 de țări au semnat un tratat care interzice utilizarea lor, însă Ucraina le solicită încă de la începutul invaziei ruse la scară largă în 2022. În același timp, forțele ruse au folosit mine terestre pe linia frontului.

Minele terestre trimise în Ucraina sunt considerate „nepersistente”, fiind echipate cu sistem de încărcare pe bază de baterii cu durată de funcționare limitată. Acestea devin inofensive pe termen lung, spre deosebire de modelele tradiționale, care rămân în sol, constituind o amenințare permanentă pentru civili.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:29 - Schimbarea ordinii candidaților pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar duce la reluarea primului. Ce prevede legea
17:22 - Ludovic Orban: „În cursul primului tur al alegerilor prezidențiale s-a înregistrat o premieră. Nu a fost înregistrată nicio contestație de la nicio secție de votare către BEJ sau de sector! Decizia CCR nu are niciun fundament”
17:19 - Pavel Popescu, vicepreşedinte ANCOM, despre suspendarea temporară a platformei TikTok: Am propus o soluţie exagerată: / Opinia exprimată a fost una strict personală
17:08 - Jucătoarea de tenis Iga Swiatek s-a dopat! Ce sancțiune a primit
17:07 - Concluziile ședinței CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral / Un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat
16:59 - Ioan Turc (PNL): „Există o stare de tensiune în creștere. O asemenea stare n-a mai existat în societatea românească de foarte mult timp. Ne-am întors în anii ’90. Suntem, cumva, ca în perioada mineriadelor” (VIDEO)
16:58 - Susținătorii lui Călin Georgescu au ieșit în Piața Universității. Ce mesaj le-au transmis tinerilor care protestează împotriva candidatului independent
16:51 - Simona Spătaru: „Dacă la renumărare vor fi diferențe de voturi așa încât să se schimbe ordinea candidaților se anulează cu totul primul tur”
16:48 - Ce spune președintele AEP despre renumărarea voturilor. „Este absolut imposibil”
16:26 - Claudiu Palaz (PMP), după decizia CCR de renumărare a voturilor: “Se dorește un reclasament! Probabil va rămâne locul I Georgescu, locul 2 – Ciolacu” (VIDEO)