Parlamentul israelian a votat privatizarea serviciului public de mass-media: „Vor dictatură”

Parlamentul israelian a votat privatizarea serviciului public de mass-media: „Vor dictatură”

Parlamentul israelian (Knesset) a aprobat miercuri, într-un vot preliminar, un proiect de lege de privatizare a serviciului public de mass-media. Opoziția protestează și spune că măsura este „un atac la democraţie şi libertatea de exprimare”, informează joi AFP.

Liderii Israelului elimină orice posibilitate de a fi contraziși de presă

Ministrul comunicaţiilor Shlomo Karhi a prezentat proiectul de lege care propune închiderea canalului de televiziune Kan şi a posturilor publice de radio în termen de doi ani.

Potrivit AFP, companiile private vor putea apoi să le cumpere şi să obţină autorizaţii de difuzare. Liderul opoziţiei, Yair Lapid, fost jurnalist, a denunţat „un atac la democraţie şi libertatea de exprimare”.

„Nu există stat democratic fără libertate de exprimare. Ei vor să facă ceea ce fac dictaturile, începând cu distrugerea presei libere”, a spus Lapid.

Ministrul comunicaţiilor a menţionat „o ideologie economică liberală” pentru a justifica această lege şi a descris canalul Kan drept un mijloc de informare în masă „care îndeamnă la ură împotriva statului Israel”.

Grupul Kan a criticat acest vot într-un comunicat de presă, denunţând „încă un pas pe calea către preluarea audiovizualului public, lichidarea acestuia, vânzarea activelor şi resurselor sale şi transferul lor direct către capitalul privat”.

„În calitate de oficiali aleşi, avem puterea de a decide să schimbăm regimul dacă vrem”, a declarat Karhi duminică în timpul unei reuniuni a unei comisii ministeriale.

Guvernul a votat duminică întreruperea tuturor legăturilor dintre stat şi cotidianul de stânga Haaretz, spunând că nu va mai difuza mesaje publice sau campanii publicitare în ziar. Haaretz, foarte critic cu politica guvernamentală, este unul dintre cele mai vechi cotidiene din Israel.
Potrivit ministrului comunicaţiilor, este vorba de a lupta împotriva „propagandei false” a ziarului.

Editorul-şef al Haaretz, Amos Shoken, a cerut „sancţiuni” împotriva Israelului şi a denunţat continuarea războiului împotriva Hamas în Fâşia Gaza, în cadrul unei conferinţe organizate de ziar la Londra pe 30 octombrie.

Menţionând precedentul interzicerii de a emite în Israel a postului qatarez Al-Jazeera, Asociaţia presei străine din Israel (FPA) consideră că Israelul adoptă „măsuri (care) par răzbunătoare şi motivate de consideraţii politice”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:22 - Ludovic Orban: CCR acționează ca un instrument politic în sprijinul tentativei disperate a PSD de a-l aduce pe Ciolacu în turul 2 al alegerilor prezidențiale și de a elimina din turul 2 candidatul democratic Elena Lasconi (VIDEO)
15:11 - Aproape 100.000 de români au avut infecții respiratorii în ultima săptămână
14:58 - O fostă vilă a lui Nicolae Ceaușescu va fi transformată total. În ce scop va fi folosită clădirea
14:52 - Valentin Tătaru (ING): În Suedia, prețul energiei este cam o treime din cât este în România. Cum poţi să concurezi cu acele companii?
14:50 - Gabriel Oprea (UMPMV), despre Monumentul Eroilor Militari din Parcul Tineretului: Pentru a realiza această idee, mi s-au cerut milioane de euro. Am realizat-o cu câteva sute de mii și am donat-o MApN
14:37 - Percheziţii ale Parchetului European la CNAIR, într-un dosar ce vizează lucrările la centura Zalău
14:31 - Stelian Ion: În spatele acestei mișcări a CCR se află voința lui Ciolacu pentru a răsturna rezultatul din turul 1. Avem un pericol extremist, pe de o parte, și, pe de cealaltă parte, avem acest pericol al mafiei securisto-politice (VIDEO)
14:26 - Prima reacție din partea lui Călin Georgescu, cu privire la decizia CCR de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale
14:22 - Ucraina nu va schimba vârsta de mobilizare militară: „Nu are sens când vedem că echipamentul anunţat anterior nu ajunge al timp”
14:07 - Vlad Pufu: Încă de anul trecut am atras atenția cu privire la amenințarea pe care o reprezintă așa-numiții troli. Trebuia ca actul normativ să fie mai aplicat