Actele rusești de sabotaj care vizează ținte occidentale ar putea face NATO să ia în calcul în cele din urmă invocarea Articolului 5, spune șeful serviciului german de informații externe, Bruno Kahl, potrivit Reuters.
Vorbind la un eveniment al think tank-ului DGAP, miercuri, la Berlin, șeful Bunesnachrichtendienst (BND) a avertizat că se așteaptă ca Moscova să își întețească și mai tare războiul hibrid.
„Folosirea extinsă a măsurilor hibride de către Rusia sporește riscul ca NATO să ia în considerare în cele din urmă invocarea clauzei sale de apărare reciprocă din Articolul 5”, a spus șeful BND, Bruno Kahl.
„În același timp, creșterea potențialului militar rusesc înseamnă că o confruntare militară directă cu NATO devine o posibilă opțiune pentru Kremlin”, a adăugat oficialul german.
Articolul 5 din Tratatul de la Washington prevede că, dacă un membru NATO este atacat, ceilalți membri ai alianței sunt obligați să îl ajute să răspundă.
Serviciile de informații din NATO au avertizat că Rusia se află în spatele unor activități ostile tot mai prezente în zona euroatlantică, de la atacuri cibernetice și până la incendieri asociate Moscovei. Rusia neagă orice acuzație de acest gen.
Kahl estimează că armata Rusiei va fi probabil capabilă să atace NATO până la finalul deceniului. Războiul din Ucraina, a explicat el, arată că rușii au acum trupe cu experiență de luptă, ceea ce sporește amenințarea reprezentată de forțele convenționale ale țării, și au învățat și războiul cu drone modern.
Evaluările făcute de experții BND arată că oficiali de rang înalt din Ministerul de externe al Rusiei se îndoiesc că Articolul 5 ar fi cu adevărat invocat în cazul unei urgențe.
„Încă nu avem niciun semnal că Rusia intenționează să meargă la război, dar dacă astfel de sentimente câștigă prim-planul în guvernul de la Moscova, atunci riscul unei confruntări militare directe va crește în următorii ani”, a mai spus Bruno Kahl.
Dacă Rusia ar ataca vreun membru NATO, nu ar face-o pentru a cuceri porțiuni mari de teritoriu, a continuat Kahl, ci mai degrabă pentru a testa liniile roșii ale Occidentului, cu scopul de a înfrânge unitatea occidentală și NATO ca alianță defensivă.
„În opinia Rusiei, acest obiectiv ar fi atins dacă Articolul 5 ar fi să rămână fără efect în cazul unui atac rus. Pentru a atinge această țintă, nu este nevoie să trimiți armate de tancuri spre vest, este suficient să disloci omuleți verzi în zona baltică pentru presupusa protecție a minorităților ruse sau pentru ajustarea frontierelor în Svalbard”, a avertizat șeful spionajului german.