Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a reacționat în urma primului tur al alegerilor prezidențiale, cu ocazia unui discurs ţinut la micul-dejun de Ziua Recunoştinţei organizat de Camera de Comerţ Americană în România (AmCham).
Kathleen Kavalec a precizat că „nu este un lucru neobișnuit” ca oamenii să voteze pentru schimbare, dar subliniază beneficiile aduse României de aderarea la Uniunea Europeană și NATO și avertizează asupra Rusiei, care perturbă pacea în Europa.
“România se află, acum, în mijlocul perioadei alegerilor. În toate țările, alegerile îi fac pe oameni să se gândească la direcția pe care țările lor au luat-o în trecut și pe care o pot lua în viitor.
În primul tur al alegerilor prezidențiale, este clar că mulți români au votat pentru schimbare. Puțini au prezis rezultatul, dar oamenii care votează pentru schimbare nu sunt un lucru neobișnuit. Aceasta este esența democrației. S-a mai întâmplat, în trecut, în ambele țări
Statele Unite și România și-au consolidat relația în timpul mandatelor a cinci președinți americani și cinci președinți români.
Cu toate acestea, un lucru care sper că nu se va schimba, care nu trebuie să se schimbe, este încrederea noastră în valoarea alianțelor noastre și a parteneriatului nostru.
Securitatea, economia în creștere și libertatea de a călători de care România s-a bucurat din ce în ce mai mult, în ultimii treizeci de ani, nu sunt întâmplătoare. Acestea sunt beneficiile aderării României la NATO, la Uniunea Europeană și, în curând, la zona Schengen”.
Kathleen Kavalec a mai spus că este optimistă că România va adera, curând, la Programul Visa Waiver
“Sunt mândră să fiu primul ambasador al Statelor Unite în România care poate spune, cu responsabilitate, că sunt optimistă că și România va adera, curând, la Programul Visa Waiver.
Statele Unite nu spun altor democrații pe cine să aleagă. Dar nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la valoarea alianței transatlantice în ceea ce privește contribuția la construirea Europei și a României pe care le avem astăzi. În ansamblu, Europa și România sunt mai sigure, mai prospere și mai libere decât oricând în istorie.
Războiul de agresiune al Rusiei a perturbat, cu adevărat, pacea în Europa, vizând o lume în care forța și puterea prevalează asupra voinței suverane a societăților democratice. Acum, mai mult ca oricând, nu ar trebui să considerăm alianțele drept garantate”.
Ea a avertizat că Rusia nu oferă vecinilor săi securitate sau prosperitate:
“Vorbesc despre Rusia pentru că suntem conștienți de relatările de pe rețelele de socializare care promovează autoritarismul omului puternic din Rusia ca fiind mai de dorit decât beneficiile parteneriatului cu lumea occidentală”.
Dar Rusia nu le oferă vecinilor săi securitate sau prosperitate; dimpotrivă. Întrebați-i doar pe ucraineni, moldoveni și georgieni.
În calitate de membri ai comunității de afaceri, puteți juca un rol important pentru a comunica miza menținerii alianțelor noastre. Să fim cu toții recunoscători, dar să nu luăm niciodată de bun tot ceea ce am obținut prin muncă și tot ceea ce ni s-a dat. Acest lucru include democrațiile noastre, care depind de faptul că vocile noastre se fac auzite în urnele de vot”.