Judecătorii critică Administrația Prezidențială: "DNA a fost promovată ca a treia putere în stat. Eroarea arată o gravă lipsă de cunoaștere a principiilor elementare ce țin de separația puterilor în stat"

Judecătorii critică Administrația Prezidențială: "DNA a fost promovată ca a treia putere în stat. Eroarea arată o gravă lipsă de cunoaștere a principiilor elementare ce țin de separația puterilor în stat"

Declarația eronată a președintelui Germaniei, aflat în vizită la București, cu privire la DNA – a treia putere în stat, a stârnit controverse în rândul judecătorilor.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România își exprimă îngrijorarea cu privire la ușurința cu care Administrația Prezidențială și o parte a mass mediei au promovat eroarea de traducere ce a permis transmiterea către cetățenii României a ideii ca Președintele Germaniei ar susține ideea consolidării DNA, în locul justiției, ca a treia putere în stat.

"Uşurinţa cu care Administraţia Prezidenţială a preluat, fără minime verificări, traducerea greşită a afirmaţiei preşedintelui german Joachim Gauck denotă o gravă lipsă de cunoaştere a principiilor elementare ce ţin de separaţia puterilor în stat, precum şi a rolului procurorului şi judecătorului într-o societate democratică. Discursul public eronat, inclusiv de la nivel de ambasade, ce a asimilat justiţia cu lupta împotriva corupţiei, a creat premisele acestei grave erori, care e de neconceput în orice stat democratic", se precizează într-un comunicat al UNJR.

Discursul public eronat, inclusiv de la nivel de ambasade, ce a asimilat justiția cu lupta împotriva corupției, a creat premizele acestei grave erori, “care e de neconceput în orice stat democratic”.

Este imperativă revenirea la normalitatea democratică și reașezarea firească a fiecărei instituții în cadrul sau constituțional, revenire care se face printr-un mesaj public corect atunci când se face referire la justiție”, se mai arată în comunicatul judecătorilor.

Aceștia arată că, România, potrivit Constituției, este stat de drept ce se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor – legislativă, executivă și judecătorească.

Puterea judecătorească se exercită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege. Justiţia, aşadar, se îndeplineşte exclusiv de către judecători, care sunt independenţi şi se supun numai legii. Procurorii, pe de altă parte, îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiţiei", se menţionează în comunicat.

UNJR subliniează că evaluarea întregului sistem judiciar din România exclusiv prin prisma luptei anticorupție este nu doar complet greșită, ci și foarte periculoasă, deoarece se crează o perspectivă complet distorsionată asupra a înseși noțiunii de justiție și a realității din sălile de judecată.

In instantele de judecata din Romania sunt milioane de cazuri pe rol anual, milioane de oameni cautandu-si dreptatea in salile de judecata. Intre aceste milioane de cazuri, dosarele avand ca obiect fapte de coruptie reprezinta un foarte mic procent dintre acestea.

"Ca atare, oricine emite judecaţi despre sistemul judiciar din România trebuie să o facă luând în considerare întregul sistem judiciar, deoarece fiecare dosar şi fiecare persoană care se adresează justiţiei sunt importante, fiecare având drepturi pe deplin egale în faţa legii. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România solicită, în consecinţă, tuturor oficialilor români şi străini, inclusiv ambasadelor din România, ca atunci când aduc în discuţie subiecte legate de justiţie să aibă în vedere principiile statului de drept şi competenţele ce revin fiecărei instituţii în îndeplinirea actului de justiţie", se mai arată în comunicat.

Administraţia Prezidenţială a rectificat luni seară, invocând inexactităţi de traducere, o declaraţie despre lupta anticorupţie şi justiţie făcută la Palatul Cotroceni de preşedintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck.

"În urma unei inexactităţi de traducere în cadrul transcrierii declaraţiei preşedintelui Republicii Federale Germania, vă transmitem versiunea corectă a paragrafului: 'În domeniul combaterii corupţiei, s-au obţinut deja rezultate substanţiale. Justiţia are aici capacitatea de a fi parte a rezolvării problemei şi nu parte a problemei, şi aici aş dori să amintesc în mod special activitatea DNA – este un semnal nu numai la adresa mediului de afaceri, ci şi a celui politic. Luăm în serios atât de importantul pilon al statului de drept în procesul de transformare şi luăm în calcul inclusiv conflicte dintre cele care pot apărea în interiorul societăţii pentru că sprijinim activitatea celor care combat corupţia şi fac puternică Justiţia ca a treia putere în stat – luăm în serios toate acestea'', se menţionează într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`