Zeci de elevi și studenți, acuzați de trafic de droguri și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive, sunt vizați de procurorii DIICOT– Serviciul Teritorial Iași, într-o amplă operațiune, intitulată „Școala”. Audierilor vizează deopotrivă 40 de persoane, majoritatea studenți și elevi, acuzate de trafic de droguri, cât și 70 de consumatori, majoritatea elevi și studenți.
Printre acești 70 de consumatori care urmează să fie audiați la sediul DIICOT – ST Iași se numără și doi medici rezidenți de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași. Potrivit unei surse din interiorul spitalului, angajații unității medicale și colegii celor doi rezidenți ar fi bănuit că cei doi ar consuma droguri de mare risc, nu doar în timpul liber, ci și în timpul gărzilor, potrivit Libertatea.
„Se știa, printre angajați, despre aceste obiceiuri ale unora dintre rezidenți. Sunt bănuiți că iau cocaină în timpul gărzilor. Nu de ieri, de azi, de ani de zile”, a declarat o persoană din interiorul spitalului.
Cei doi medici rezidenți sunt specializați în gastroenterologie, iar unul dintre ei este și asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, din Iași.
Informația conform cărora cei doi medici rezidenți sunt printre consumatorii vizați de operațiunea DIICOT a fost confirmată de avocatul unora dintre cei chemați la audieri.
„Este vorba despre doi medici și un student la Medicină, care tocmai s-a lăsat de facultate, din cauza consumului de droguri”, a spus avocatul.
Spitalul „Sf. Spiridon” a amânat exprimarea unui punct de vedere.
„Deocamdată, nu am primit nici o înștiințare oficială despre implicarea unor medici în ancheta DIICOT”, a declarat prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, purtător de cuvânt al spitalului.
Luni, 18 noiembrie, în cadrul Operațiunii „Școala”, procurorii DIICOT– Serviciul Teritorial Iași, împreună cu ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași au efectuat 50 de percheziții domiciliare, în Iași, București, Galați, Pașcani și Podu Iloaiei.
Perchezițiile sunt legate de „mai multe cauze penale, având ca obiect infracțiunile de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive, săvârșite în special în mediile școlare”, se arată în comunicatul Parchetului.
Legislația în vigoare prevede că deținerea de droguri de mare risc, pentru consum propriu, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, în timp ce deținerea de droguri de risc pentru consum propriu poate fi sancționată cu amendă sau cu închisoare de la 3 luni la doi ani. Consumul de droguri nu este incriminat în România.