Furtuna din Spania a schimbat radical viața a mii de oameni, care s-au trezit peste noapte că nu mai au nimic. Printre persoanele sinistrate sunt și români, nevoiți să străbată la pas kilometri, prin noroi și poduri improvizate peste râuri, pentru a-și continua activitățile de altădată și pentru ca astfel, să își reconstruiască normalitatea.
Localnicii sunt din ce în ce mai revoltați, iar greutățile sunt zilnic, mai greu de dus decât în ziua precedentă. Drumurile au fost spulberate de furtuna care a distrus tot ce i-a ieșit în cale, iar armata nu mai reușește demult să facă față tuturor cererilor de ajutor, venite din partea cetățenilor.
În fiecare zi, Alina și copiii ei sunt nevoiți să treacă printr-o adevărată aventură pentru ca cei mici să poată merge la școală. Drumul pe care îl au de parcurs până la școala din oraș începe cu o jumătate de oră de mers cu mașina pe drumuri de pământ întinse chiar de localnici. Ulterior, mașinile sunt abandonate pe câmp și sunt înlocuite de cizme de cauciuc, pe care Alina, copiii și vecinii lor le folosesc ca să traverseze un râul şi pentru a mai merge încă 30 de minute pe jos după aceea, relatează Observator News.
„Vecinii au improvizat o punte ca să putem trece. Eu fac trei drumuri pe zi, o oră dus, o oră întors, şi aşa de trei ori. Apa are în unele locuri un metru adâncime, în alte locuri doi, şi în alte locuri 50 de cm sau 20”, a declarat Alina, româncă stabilită în Spania.
Câmpurile traversate de drumul spre școală sunt pline cu rămăşiţe de mobilă şi cadavre de animale, rămase în urma potopului de luna trecută.
„Nu mă gândeam în viaţa mea că în Spania se întâmplă aşa ceva, să nu primeşti ajutor imediat. Trecea elicopterul cu militarii şi de cinci ori pe zi. Atât, treceau să vadă cum este!”, a declarat Alina, româncă stabilită în Spania.
La şapte kilometri de Valencia, la periferia oraşului Torent, furtuna a luat viețile a cel puțin 11 oameni și a distrus case, mașini, șosele. Chiar și drumurile care nu au fost distruse în urmă cu o lună, de furtună, sunt cufundate în noroi, ceea ce le face impracticabile.
Furtuna i-a lăsat pe localnici fără apă şi electricitate. Abia după 4-5 zile, au primit ajutoare de la voluntari şi comunitatea românească. Furia sinistraţilor față de autorități nu s-a stins nici acum, acuzându-i de nepăsare și de faptul că, în cele mai dificile momente, i-au lăsat în voia sorţii.
„Guvernul stă şi două, trei luni fără să facă nimic, iar noi suntem izolaţi. Cum vom ieşi de aici dacă vom avea o urgenţă? E foarte ruşinos!”, a spus un spaniol.
Furtuna din octombrie a adus sfârșitul unui număr de 127 de oameni, dintre care 120 în regiunea Valencia. Printre victime se numără și nouă români.