Lawrence Wilkerson, un colonel în retragere care a lucrat ca șef de cabinet al fostului secretar de stat american Colin Powell, a spus că Moscova este îndreptățită să atace ținte NATO, după ce președintele Joe Biden a permis Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ataca Rusia, arme care fuseseră furnizate de către Washington.
Wilkerson a declarat pentru TASS că, fără sprijinul Statelor Unite, loviturile Ucrainei cu rachete ATACMS nu ar putea fi posibile, relatează Newsweek.
„Putin și Lavrov au fost expliciți și corecți în privința acestui subiect. Sunt necesare fluxuri și/sau personal prin satelit SUA/NATO pentru a trage aceste rachete; prin urmare, NATO a a intrat în război. Deci, Rusia are tot dreptul, conform dreptului internațional, de a ataca țintele NATO acum”, a explicat Wilkerson.
Ca răspuns la o solicitare a Newsweek la replică, Pentagonul a răspuns, spunând că „nu are niciun comentariu cu privire la remarcile făcute de un cetățean privat către un post de știri rus”.
Remarcile lui Wilkerson au reflectat ceea ce Kremlinului a declarat, în luna octombrie, cu privire la utilizarea rachetelor ATACMS. Atunci, președintele rus Vladimir Putin a spus că dacă Occidentul ar permite Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune, aceasta decizie ar însemna „implicarea directă a NATO în război”.
Rusia a emis, de asemenea, un avertisment Ucrainei cu privire la utilizarea ATACMS, iar ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat: „Acesta este, desigur, un semnal că vor să escaladeze. Vom considera aceasta ca pe o nouă fază calitativ a războiului occidental împotriva Rusiei și vom reacționa în consecință”, a relatat Al Jazeera.
Permisiunea dată Ucrainei de către Biden este văzută de Rusia ca o dorință de escaladare a războiului, motiv pentru care purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a abordat problema și a declarat: „Este evident că administrația de la Washington intenționează să ia măsuri pentru a continua să alimenteze focul și să provoace o nouă escaladare a tensiunilor”.
Peskov a continuat: „Dacă o astfel de decizie a fost cu adevărat formulată și anunțată regimului de la Kiev, atunci, desigur, este o spirală calitativ nouă de tensiuni și o situație calitativ nouă din punctul de vedere al angajării SUA în conflict”.
Decizia lui Biden de a permite Ucrainei să folosească rachetele ATACMS a fost una intens discutată și peste ocean, stârnind deopotrivă controverse și nesiguranțe. Președintele a fost aspru criticat de susținătorii și aliații viitorului președinte, Donald Trump.
Pe X, fostul Twitter, reprezentantul Georgiei, Marjorie Taylor Greene, a scris: „În drumul său de plecare, Joe Biden încearcă în mod periculos să înceapă cel de-Al Treilea Război Mondial, autorizând Ucrainei să folosească rachete americane cu rază lungă de acțiune în Rusia. Poporul american a dat un mandat în 5 noiembrie împotriva acestor ultime decizii ale Americii și NU vrem să finanțăm sau să luptăm războaie străine. Vrem să ne rezolvăm propriile probleme, trebuie să încetăm.
Donald Trump Jr. a fost unul dintre cei care a condamnat decizia luată de actualul președinte, scriind pe X: „Complexul Industrial Militar pare că vrea să se asigure că declanșează cel de-Al Treilea Război Mondial înainte ca tatăl meu să aibă șansa de a crea pacea și de a salva vieți. Trebuie să blocheze acele trilioane de dolari”.
Ucraina a efectuat marți primul atac folosind ATACMS în interiorul Rusiei, lovind o instalație de depozitare a munițiilor din apropierea orașului Karachev din vestul Rusiei, în regiunea Bryansk.