Rusia anunță modificări ale doctrinei nucleare după decizia administrației Biden privind rachetele ATACMS

Rusia anunță modificări ale doctrinei nucleare după decizia administrației Biden privind rachetele ATACMS
Sursa Foto: Hepta.ro

Au fost elaborate modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei și vor fi oficializate după caz, a anunțat marți Kremlinul, semnalând din nou îngrijorarea Moscovei cu privire la ultimele date din SUA privind decizia de a autoriza lovituri cu rachetă în interiorul Rusiei, potrivit Reuters.

„Ele (modificările) au fost deja formulate practic. Vor fi oficializate după caz”, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al Kremlinului, agenţiei de presă de stat TASS, în observaţiile publicate marţi.

Kremlinul a cerut luni decizia raportată a administrației președintelui Joe Biden de a permite Ucrainei să tragă “nesăbuit” cu rachete americane adânc în Rusia și a avertizat că Moscova va răspunde.

Rusia, care și-a început invazia pe scară largă a Ucrainei în urmă cu 1.000 de zile, a avertizat în mod repetat că Occidentul se joacă cu focul, cercetând limitele a ceea ce o putere nucleară ar putea sau nu ar putea fi tolerată.

În septembrie, președintele Vladimir Putin a spus că aprobarea occidentală a utilizării de către Kiev a rachetelor cu rază lungă de acțiune ar însemna „implicarea directă a țărilor NATO, a Statelor Unite și a țărilor europene în războiul din Ucraina”, deoarece infrastructura și personalul militar NATO ar trebui să fie implicate în țintirea și tragerea rachetelor.

Decizia SUA a venit în mare parte ca răspuns la desfășurarea de către Rusia a trupelor terestre nord-coreene pentru a-și completa propriile forțe, o evoluție care a provocat alarmă la Washington și Kiev, au declarat surse pentru Reuters.

Rusia numește războiul său din Ucraina o operațiune militară specială, în timp ce Kievul și aliații săi occidentali îl numesc o acaparare de pământ neprovocată și imperialistă.

Forțele ruse controlează aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean și recent au avansat rapid. Mii de oameni au murit în război, marea majoritate dintre ei ucraineni.

Analiștii occidentali au numit schimbările o escaladare a încercărilor Moscovei de a descuraja Occidentul să-și extindă ajutorul militar către Ucraina. Detaliile complete ale doctrinei modificate nu au fost încă făcute publice.

Războiul din Ucraina a declanșat cea mai gravă criză în relațiile Moscovei cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962.

Peskov a declarat marți pentru TASS că Moscova este pregătită să își normalizeze legăturile cu Washingtonul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`