Unul dintre cele mai sărace județe din țară ar putea hrăni 2 milioane de români. În prezent, zona este prada secetei

Unul dintre cele mai sărace județe din țară ar putea hrăni 2 milioane de români. În prezent, zona este prada secetei
Sursa foto: Freepik / @freepik

În ciuda potențialului agricol imens, județul Botoșani este în continuare la coada clasamentului județelor din România, fiind unul dintre cele mai sărace. Botoșaniul are capacitatea de a hrăni mult mai mulți oameni decât populația totală a județului, ci chiar mai bine de 10% din întreaga populația a României.

Statisticile naționale au arătat că Botoșaniul este unul dintre cele mai sărace județe din România. Mai exact, după criteriul PIB-ului pe cap de locuitor, Botoșani ocupă penultimul loc în clasamentul județelor din țară, după Vaslui. Cu toate acestea, nu a fost degeaba numit „Bărăganul Moldovei” în perioada comunistă, ci datorită producțiilor și capacității sale agricole, potrivit Adevărul.

 

Peste 10% din români ar putea fi hrăniți din munca fermierilor botoșeneni

Ionică Nechifor este un fermier din județul Botoșani și totodată, cercetător cu experiență în domeniul zootehnic, mai ales în creșterea ovinelor.  Potrivit acestuia, capacitate uriașă de producție agricolă a județului ar putea acoperi nu doar nevoile populației locale, ci și a altor județe. Mai mult decât atât, ar fi un pilon de susținere a exportului de produse agricole de bună calitate.

„Județul Botoșani poate hrăni circa două milioane de cetățeni, și noi suntem 370.000. Deci avem un potențial extraordinar”, spune Ionică Nechifor.

Botoșani, județul unuia dintre cele mai fertile soluri din România

Județul Botoșani poate obține astfel de performanțe datorită unor caracteristici economice și geografice. Județul are peste 400.000 de hectare de teren arabil, însă cea mai mare suprafață cultivată a fost de 300.000 de hectare, iar asta se întâmpla în perioada comunistă. Mai mult decât atât, calitatea solului din județ este incontestabilă, sol care, dacă este cultivat la timp, dă producții record.

„În judeţul Botoşani se află printre cele mai bune soluri din România. Vorbim aici de cernoziomul cambic de Mileanca. Este un pământ cu proprietăţi uluitoare în domeniul agricol. Aceste tip de sol întâlnit în câmpiile fertile din jurul râurilor Botoşanilor este aur pur pentru cei care vor să facă agricultură. Se remarcă în principal Lunca Prutului, care coboară până către Galaţi”, spune Cristian Delibaș, directorul Direcţiei Agricole

Chiar și în prezent, Botoșaniul reușește să înregistreze performanțe în domeniul agriculturii. În anul 2021, județul se clasa în top 10 județe la nivel național cu o mare influență în obținerea rating-ului de „excepțional” pentru culturile de grâu. Tot în acel an, Botoșani a fost singurul județ din România care a depășit media națională la producția de grâu, cu peste 85.000 de tone.

Însă, cultura principală în județul Botoșani este porumbul, cultivat pe o suprafață de peste 100.000 de hectare. În ultimii trei ani, seceta a făcut ravagii în agricultura botoșăneană, județul fiind printre cele mai afectate din țară și înregistrând o criză fără precedent.

30% din carnea aflată în magazinele din România provine din Botoșani

Și din punct de vedere zootehnic, Botoșaniul are un potențial extraordinar. Relieful de stepă regăsit într-o parte a județului, îl face ideal pentru creșterea animalelor. Un brand zootehnic al Botoșaniului este oaia karakul de Botoșani, o creație genetică unicat la nivel european.

Pe lângă oierit, există la Botoșani o tradiție aparte a creșterii vacilor de lapte. Mai ales în Valea Bașeului, o câmpie plină cu plante medicinale, laptele vacilor are un gust unic în Europa.

De asemenea, în județul Botoșani, există ferme mari de porci, de bovine, dar și ovine, special crescute pentru carne. Fermierii cresc inclusiv rase foarte productive pentru carne și au făcut investiții majore în tehnologia vestică. Tocmai de aceea, spun specialiștii, aproximativ 30% din carnea care se află în magazinele din România, fie retail, supermarket sau hipermarket este din Botoșani.

Locuitorii Botoșaniului, cunoscuți pentru usturoiul, harbuzul și legumele aparte

În județul Botoșani, în zona comunei Copălău, se cultivă cel mai bun usturoi din România, spun localnicii. Majoritatea lor se ocupă cu cultivatul acestei specii aparte, tradițională, transmisă din tată în fiu. Leguma este deosebit de aromată și plăcută la consum, devenind o emblemă a  comunei și a locuitorilor.

„Când spui Copălău, spui usturoi. Am avut ocazia să merg oriunde în această ţară. Când spuneam de unde sunt, imediat mă asociau cu usturoiul. Este un adevărat brand local, dar eu zic şi naţional. Are o aromă deosebită, nu dă dureri de stomac și este un veritabil antibiotic natural”, a explicat Mihai Mursă, un localnic din Copălău.

La doar câțiva zeci de kilometri de Copălău se află comuna Lunca care este un adevărat imperiu al pepenelui roșu.

„Aici la Lunca se cultivă pepeni din tată-n fiu. Oamenii cultivă peste 70 de hectare anual şi pun suflet în tot ceea ce fac. Este cea mai importată moştenire lăsată lor de strămoşi. Se spune că harbujii de Lunca, cum le zicem noi, nu au egal şi că gustul lor nu poate fi confundat”, a spus Ovidiu Maxim, din Lunca.

Mai mult decât aât, în ultimii 20 de ani, la Botoșani au apărut bazine legumicole, în care au fost investiți bani pentru folosirea tehnologiei de ultimă generație și a căror recoltă nu doar că este naturală, dar se remarcă prin aromă.

Sărăcia, rezultatul ignoranței autorităților

Performanțele agricole de astăzi se datorează în cea mai mare parte strădaniei și ambiției fermierilor, care au păstrat și continuat cu îndârjire tradiția, dar și fondurilor europene. Există într-adevăr și o componentă guvernamentală, dar insuficientă pentru stimularea capacității reale a județului Botoșani.

În cel de-al doilea județ ca luciu de apă din România se moare de sete, iar irigațiile sunt aproape inexistente. În plus, munca micilor fermieri și producători nu este apreciată și valorificată. Lipsesc punctele de sacrificare pentru ca micii producători să-și vândă legal carnea și sunt prea puține puncte de desfacere pentru lactate și produse tradiționale în rețelele naționale și internaționale.

„Trebuie să încurajăm până la urmă consumul local prin toate pârghiile care le avem. Fermirii au nevoie de puncte de sacrificare, puncte gastronomice, piață de valorificare, promovarea produselor pe care le avem în județul Botoșani. Făcând toate astea dăm o speranță și dezvoltăm satul românesc , dezvoltăm această latură, aducem produse sănătoase pe piață pentru toată lumea. Ministerul Agriculurii trebuie să găsească soluții, de măsuri de sprijin și facilități fiscale pentru acești oameni. Pentru micii producători și gospodăriile țărănești dacă nu găsim piață de desfacere și dacă nu încurajăm consumul de produse locale  pierdem cea mai importantă pătură socială a județului și a țării”, a spus Ionică Nechifor.

Specialiștii spun că Botoșaniul așteaptă momentul în care va fi valorificat la nivel național, pentru a produce cantitățile de care este capabil, la calitatea deja recunoscută. Însă, în prezent, Botoșaniul este prada secetei și a nepăsării, care în timp au dus la sărăcie

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:44 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt îndreptați împotriva mea. În ultimele zile au început să-mi vorbească foarte urât. DGASPC nu face destul pentru a mă ajuta / Înmormântarea lui Prigoană, de rit satanist (VIDEO)
23:09 - Angajata unui spital din Capitală, acuzată că ar fi furat produse medicale. Bunurile erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
22:55 - Cătălin Manea: „Eu îl știu pe George Simion din Parlament și nu știu să fi avut vreun proiect, vreo realizare” / „Premierul Ciolacu nu a mințit în privința sa” (VIDEO)
22:24 - Accident între un autocar și o mașină, în județul Neamț. Șoferul, scos din autoturism de către martori
22:18 - Cristina Prună, despre Lasconi: Cred că românii au nevoie și au dreptul să aibă un președinte fără legături cu vechiul sistem, cu toate aceste privilegii perpetuate de-a lungul anilor (VIDEO)
22:05 - Goana pentru alimentele care vor fi pe masa de Crăciun a început. Ce produs cumpără românii încă de pe acum, de frica scumpirilor
22:02 - Ionel Bogdan (PNL), după documentul publicat de către Guvernul României primit de la autoritățile ucrainene: „În acest moment, PSD are o retorică foarte apărătoare la adresa lui George Simion” (VIDEO)
21:49 - George Simion, reacție după ce Guvernul României a publicat documentul privind interdicția sa în Ucraina: Autoritățile ucrainene confirmă ce am tot spus – Motivul interdicției mele e activitatea mea pro-românească
21:45 - Simona Spătaru (USR), după documentul publicat cu privire la interdicția lui George Simion în Ucraina: Din perspectiva mea de avocat, faptele acestea sunt de gravitate mare. Este important că au apărut măcar înainte de turul 1 (VIDEO)
21:32 - Theo Rose, geloasă pe una dintre fanele lui Anghel Damian. Cum a reacționat artista și ce răspuns a primit de la partenerul ei