Austria intenționează să dea undă verde pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen, în cadrul unei reuniuni ministeriale care va avea loc la finele săptămânii următoare, cel mai probabil pe 22 noiembrie, la Budapesta, informează Der Standard.
Totuși, acordul va fi însoțit de un „pachet general” cu noi măsuri care să combată mai mult fenomenul migrației și al traficului de persoane.
Ministrul austriac de Interne a transmis că schimbarea de ton e generată de faptul că măsurile luate până acum în privința migrației chiar au funcționat, iar presiune pe țara sa a fost redusă.
Der Standard mai precizează, însă, că a funcționat și presiunea din interiorul UE, Austria fiind singura țară care se mai opunea intrării depline a României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație.
La finele săptămânii viitoare, cel mai probabil pe 22 noiembrie, în Ungaria, țara care deține acum președinția rotativă a UE, urmează să se întâlnească miniștrii de Interne ai Austriei, României și Bulgariei. În cadrul evenimentului, ministrul austriac Gerhard Karner urmează să anunțe ceea ce chiar el a numit „pasul următor” în drumul spre primirea deplină a celor două state în Schengen.
Decizia în sine de ridicare a veto-ului austriac urmează să fie luată la Consiliul JAI din 12 decembrie.
Gerhard Karner a argumentat că ambele țări au răspuns „solicitărilor și îngrijorărilor Austriei” în ultimele luni.
Situația în privința migrației s-a îmbunătățit semnificativ. Potrivit Der Standard, numărul solicitărilor de azil înaintate de migranți care au intrat în UE prin Bulgaria a scăzut cu peste 40%, iar în cazul României cu peste 70%.
De asemenea, a contat faptul că trecerile ilegale ale frontierei UE au scăzut cu 30%. Migrația spre UE via Balcani chiar a scăzut cu 62%, potrivit Ministerului austriac de Interne.
„Veto-ul a fost și este important. Numărul migranților ilegali care traversează aceste țări a scăzut masiv. Asta înseamnă că suntem pe drumul cel bun, dar încă nu am ajuns la finalul lui. Îngrijorările și cererile noastre de a combate traficul de persoane și migrația ilegală sunt acum luate foarte în serios. Vom continua susținut pe acest drum”, a declarat ministrul austriac de Interne.
De altfel, la reuniunea din Budapesta urmează să fie elaborat un „pachet general” de măsuri pentru a combate mai mult fenomenul migrației ilegale.
În Viena, mai notează Der Standard, oamenii sunt mulțumiți că autoritățile române și bulgare au primit din solicitanții de azil care au intrat în UE prin granițele lor.