"Administrarea se realizează de un candidat nereprezentativ": Judecătoria Sectorului 1 susţine, în motivarea de la sesizarea Clotildei Armand, că alegerile într-un tur sunt neconstituţionale

"Administrarea se realizează de un candidat nereprezentativ": Judecătoria Sectorului 1 susţine, în motivarea de la sesizarea Clotildei Armand, că alegerile într-un tur sunt neconstituţionale

Judecătoria Sectorului 1 a admis o excepție de neconstituționalitate a Legii alegerilor locale și a decis sesizarea Curții Constituţionale cu privire la alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Excepția a fost invocată de fostul candidat al USB la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand. Ea a contestat procesul verbal de stabilire a rezultatului alegerilor pe motiv că articolul în baza căruia a fost atribuit mandatul încalcă criteriile de reprezentativitate cerute de Constituţie.

Magistratul de la Judecătoria Sectorului 1 care a admis excepția de neconstituționalitate a alegerii primarilor într-un singur tur a adus argumente noi, pe lângă cele din textul excepției. Judecătorul scrie în motivare că există pericolul câștigării alegerilor de către un candidat care nu reprezintă interesele comune ale majorităţii persoanelor care s-au prezentat la urne.

”Astfel, în măsura în care o categorie omogenă şi majoritara de alegatori este pusa în situaţia de a alege între doi sau mai mulţi candidaţi având un profil asemănător (care au toate trăsăturile pentru a duce la îndeplinire necesităţile majorităţii absolute a alegătorilor), şansele ca această categorie de alegatori să desemneze un primar scad direct proporţional cu numărul unor astfel de candidaţi înscrişi pe listele electorale şi, ca un corolar al acestei situaţii, în ipoteza în care categoriei minoritare de alegători i se oferă posibilitatea de a alege un singur candidat, şansele acestui candidat de a fi ales primar cresc pe masura ce electoratul majoritar este tot mai divizat”, se arată în motivarea citată de Liviu Avram pe contul său de Facebook.

Magistratul se referă și la o situație ipotetică în care voința susținătorilor partidelor de dreapta, deși minoritară, poate să prevaleze față de voința celor care susțin partidele de stânga, deși aceștia din urmă sunt majoritari.

”În acest fel, cu titlu ipotetic, în măsura în care pe listele electorale alegătorii partidelor de stânga au posibilitatea de a alege între mai mulţi candidaţi, iar susţinătorii partidelor de dreapta au posibilitatea de a vota un singur candidat, există posibilitatea ca voinţa susţinătorilor partidelor de dreapta, chiar minoritari, să prevaleze faţă de voinţa celorlalţi alegători chiar majoritari”.

În opinia judecătorului, această desfășurare a alegerilor locale poate duce la desemnarea candidatului al cărui electorat este mai puțin divizat, nu a celui care este mai reprezentativ.

”Aşadar, sistemul de alegere a primarului instituit prin art.101 alin.2 din Legea nr.115/2015 nu are ca efect desemnarea celui mai potrivit si reprezentativ candidat, ci a celui al carui electorat este mai puţin divizat, divizare care poate fi influenţata şi de partidele politice, cum ar fi, cu titlu de exemplu, prin încheierea unor alianţe pentru desemnarea unui candidat comun.

Prin urmare, sistemul de alegere a primarului prevăzut în art.101 alin.2 din Legea nr.115/2015 creează premisele ca administrarea unităţii administrativ teritoriale să se realizeze de către un candidat nereprezentativ şi în dezacord cu interesele majorităţii alegatorilor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)