Produsele tradiționale românești sunt îndrăgite de mulți români, însă acestea au prețuri mult prea piperate. În cadrul unui târg organizat în curtea Ministerului Agriculturii, prețurile afișate la produse nu sunt pentru toate buzunarele.
Expozanții dau vina pe secetă și pe costurile mari de producție, în timp ce ministrul Agriculturii a declarat că prețul pentru produsele autohtone sunt corecte, conform observatornews.ro.
La târgul producătorilor organizat de Ministerul Agriculturii, un kilogram de cozonac costă 75 de lei. „Ingredientele s-au scumpit foarte mult. Munca noastră nu se mai pune”, a transmis Camelia Hegpeli, producător.
Nu doar cozonacul are un preț piperat. La același târg, însă cu o lună în urmă, kilogramul de telemea de Sibiu costa până în 50 de lei, însă în prezent este de 60 de lei. „Preţul pe kilogram este 60 de lei. Cum a crescut şi inflaţia, aşa a crescut şi preţul la brânză. Nu sunt furaje. Furajele sunt mai scumpe, cam cu 50% decât anul trecut”, explică Florin Dragomir, producător de brânză.
„Brânzeturile maturate, minim 2 luni, 65 de lei pe kg. Care au fost maturate mai mult de 2 luni, 95 de lei pe kg”, a transmis Andrea Hegyl, producător brânzeturi.
În supermarketuri, telemeaua de Sibiu costă 80 de lei kilogramul, însă în perioada sărbătorilor prețul ar putea crește. De asemenea, nici produsele pe bază de carne nu au scăpat de scumpiri. Un kilogram de ceafă de mangaliţa costă 115 lei, iar muşchiul se vinde cu 125 de lei pe kilogram.
„Am cârnaţii, care sunt uscaţi, 75 de lei. 80 de lei ăsta subţire, pentru că intră foarte multă materie primă. Slăninuţa care e 65, am şi la 75. 200 de lei”, a spus Elena Cârstea, producător.
„Slăninuţă cu boia afumată, crenvurști, parizer, şorici, jumări. Dar merită”, a spus o femeie care a venit la târg pentru a cumpăra câteva produse tradiționale.
Ministrul Agriculturii a declarat că aceste prețuri sunt corecte și sunt setate pe măsura calității. „Preţurile sunt corecte. Pentru munca depusă de către fermieri, consider că sunt preţuri corecte. Pentru că aici ştim ce mâncăm. Mâncăm brânză cu sută la sută lapte, mâncăm produse făcute de procesatorii noştri numai din carne”, spune Florin Barbu, ministrul agriculturii.