Premierul finlandez: „Europa trebuie să transmită SUA un semnal clar că va continua să sprijine Ucraina” / Liderii europeni încearcă să arate unitatea în urma victoriei lui Trump

Premierul finlandez: Europa trebuie să transmită SUA un semnal clar că va continua să sprijine Ucraina / Liderii europeni încearcă să arate unitatea în urma victoriei lui Trump
Foto simbol: Hepta - Zuma Press / Sgt. Samuel Fletcher/Us Marines

Liderii europeni se adună la Budapesta pentru două zile de discuții la nivel înalt care ar trebui să dea o indicație despre cât de unit poate rămâne continentul ca răspuns la cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump ca președinte al SUA, dar ar putea dezvălui și diviziunile sale, potrivit The Guardian.

Gazduit de premierul autoritar al Ungariei, Viktor Orbán, un aliat al lui Trump care a salutat cu entuziasm realegerea candidatului republican, liderilor UE 27 li se alatura joi presedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, Keir Starmer al Marii Britanii, secretarul general al NATO, Mark Rutte, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Pe ordinea de zi a reuniunii de lungă durată a Comunității Politice Europene s-au aflat sprijinul pentru Ucraina, migrație, comerțul global și securitatea economică, cu un summit informal al liderilor UE vineri, care se va concentra pe scăderea competitivității blocului, anunțat într-un raport de fostul lider italian Mario Draghi.

Liderii au fost optimiști la sosire, subliniind necesitatea unei Europe puternice și a unei cooperări transatlantice eficace cu Trump, a cărui întoarcere la Casa Albă ar putea anunța o oprire bruscă a sprijinului SUA pentru Ucraina și un război comercial potențial dăunător cu Europa.

Europa își propune să fie un „partener respectat” și să-și aprofundeze legăturile cu SUA, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel, recunoscând în același timp „unele diferențe”. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a spus că blocul trebuie să mențină unitatea.

„Am arătat că Europa își poate asuma responsabilitatea stând împreună – am arătat-o ​​în timpul pandemiei și a crizei energetice”, a spus ea. „Dacă ne confruntăm cu provocări, nicio țară nu le poate face față singură, dar stând împreună le putem depăși.”

Von der Leyen a spus că așteaptă cu nerăbdare să lucreze din nou cu Trump „într-un mod bun… pentru a consolida legătura transatlantică”, pe baza unei analize clare a intereselor comune. „Viitorul Europei este în mâinile noastre”, a spus ea.

Prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, a declarat că un mesaj clar cu privire la Ucraina este vital. „Trebuie să spunem că Europa va sprijini Ucraina atâta timp cât va fi necesar”, a spus Orpo. Rutte l-a felicitat și pe Trump pentru victoria sa.

Șeful NATO a spus că urmărește să colaboreze cu președintele ales al SUA, menționând că presiunea puternică din partea lui Trump în timpul mandatului său anterior i-a împins pe membrii alianței transatlantice să-și sporească semnificativ cheltuielile pentru apărare.

El a avertizat că livrarea de către Rusia de tehnologie către Coreea de Nord, în schimbul ajutorului Phenianului în războiul său împotriva Ucrainei, reprezintă „o amenințare nu numai pentru partea europeană a NATO, ci și pentru continentul SUA”.

Rusia „furnizează cea mai recentă tehnologie în Coreea de Nord în schimbul ajutorului nord-coreean în războiul împotriva Ucrainei”, o amenințare „nu numai pentru partea europeană a NATO, ci și pentru SUA”, a spus Rutte, adăugând că este „ așteapt cu nerăbdare să ne adunăm cu Donald Trump pentru a discuta cum ne confruntăm colectiv cu aceste amenințări”.

Analiștii și-au exprimat îndoielile că liderii Europei se vor putea uni în jurul unor proiecte comune pentru a face față provocărilor potențiale ale unei noi președinții izolaționiste, „America pe primul loc”, inclusiv noi instrumente de finanțare atât de necesare pentru apărare și inovare economică.

„Contrar susținerilor, Europa nu este pregătită pentru impactul economic al tarifelor mai mari, probabila întorsătură asupra Ucrainei și ultimatumurile privind cheltuielile de apărare – ne așteptăm ca UE să se împartă pe linii similare cu SUA”, au spus analiștii Eurointelligence.

Sébastien Maillard, de la Institutul Jacques Delors, a spus că europenii „au cu adevărat un cuțit în gât… Rezultatul alegerilor din SUA obligă UE să deschidă ochii”. Dar poate, a adăugat el, „în situații ca acestea lucrurile se pot întâmpla cu adevărat”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:34 - Vasile Bănescu: Patriarhia Română va avea în continuare o atitudine pro-europeană. Tăcerea incriminată în această perioadă nu va continua până la capăt. Preoții care au greșit vor trebui cercetați (VIDEO)
10:29 - NATO avertizează cu privire la noi acte de sabotaj grave şi atacuri cibernetice. Care vor fi principalele ținte
10:15 - Vasile Bănescu, despre discursul lui Călin Georgescu: Faptul că cineva ajunge să debiteze faptul că primește mesaje direct de la Iisus Hristos ar trebui să pună pe gânduri pe orice om cu o minimă rațiune (VIDEO)
10:05 - Vasile Dîncu: „Conducerea PSD nu-l susține pe Călin Georgescu”
10:04 - Cele mai vechi și puternice organizații evreiești, îngrijorate de discursul lui Călin Georgescu, după ce candidatul la prezidențiale i-a glorificat public pe Codreanu și Antonescu
09:45 - ONU solicită peste 47 de miliarde de dolari pentru ajutoare umanitare, într-o lume sfâșiată de războaie
09:29 - Familiile din 30 de case au fost evacuate, după ce un crater uriaș a apărut în mijlocul unei șosele din Marea Britanie
09:26 - O persoană a murit, iar alte opt au fost salvate de pe munte în ultima zi, anunță Salvamont România
09:12 - Călin Georgescu apărea în presă acum 21 de ani pentru extorcare de bani americani în afaceri cu baronii locali
09:06 - Zeci de mașini, vandalizate într-o singură noapte în Cluj. Polițiștii clujeni fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere (VIDEO)