Ortodoxia, la răscruce: Cu toate că Biserica Rusiei s-a retras, Sfântul și Marele Sinod din Creta va avea loc (VIDEO)

Ortodoxia, la răscruce: Cu toate că Biserica Rusiei s-a retras, Sfântul și Marele Sinod din Creta va avea loc (VIDEO)
Foto: flickr.com

Sinodul Panortodox din Creta care va începe în acest weekend, stă sub semnul incertitudinii după ce mai multe Patriarhii ortodoxe au decis să părăsescă lucrările sinodului chiar înainte de începerea lor.

Prima Biserică care și-a anunțat retragerea de la sinod a fost Patriarhia Antiohiei,aceasta fiind urmată de cea a Bulgariei, și aGeorgiei.Cu toate că inițial anunțasecănu va participa la evenimentele din Creta, Patriarhia Serbiei va fi prezentă la dezbaterile sinodale.

Lovitura finală a venit din partea Patriarhiei Rusiei, aceasta propunând în primă fază amânarea sinodului panortodox din Creta, până la soluționarea tuturor problemelor ridicate. Ulterior, reprezentanții Bisericii Rusiei au anunțat că se vor retrage de la sinod, dată fiind absența multor Biserici Autocefale. Impactul deciziei este cu atât mai mare,cu cât Biserica Rusă are jumătate din creștinii ortodocșinotează,hotnews.ro.

În pofida acestor dificultăți, Patriarhia Ecumenică a anunțat printr-un comunicat al Biroului de presă al "Sfântului și Marelui Sinod" că întrunirea din Creta se va ține. Potrivit comunicatului, Patriarhul Ecumenic va fi prezent în Creta încă de miercuri.

"Biserica Ortodoxă se întâlnește în Creta – Sfântul și Marele Sinod continuă. Biserica Ortodoxă din lume este pe cale de a iniția, în Creta, o mișcare istorică în favoarea unității. Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I va sosi pe insula din Grecia, la ora 13:00, pe data de 15 iunie, unde se va ține Sfântul și Marele Sinod a Bisericii Ortodoxe, prima întâlnire de acest tip al responsabililor Bisericilor Ortodoxe de mai bine de 1000 ani. Alți reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe locale sosesc pe 16 iunie. Punctele de pe ordinea de zi au fost pregătite de mai mult de 50 de ani de Comisii interortodoxe pregătitoare și Conferințe panortodoxe presinodale.

În vederea pregătirii Sfântului și Marelui Sinod, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a convocat Soborul Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe locale la Centrul Patriarhiei Ecumenice din Chambesy (Geneva) între 21 și 28 ianuarie 2016. În mod similar, o mica Sinaxă a Întâistătătorilor este prevazută de luni, pe 17 iunie”, se arată în comunicatul oficial.

Într-un video postat pesiteul dedicat "Sfântului și Marelui Sinod", Patriarhul Ecumenic adresează invitația tuturor Întâistătătorilor de participa la întrunirea din Creta.

Patriarhul Ecumenic invită episcopii la Sinod

Poziția Patriarhiei Române a fost anunțată chiar de Patriarhul Daniel, acesta afirmând "că acest sinod arată necesitatea întăririi noastre în credinţă, în viaţa duhovniească şi în intensificarea misiunii ortodoxe în lume."

La Sinodul din Creta care va avea loc în perioada 19 – 26 iunie,sunt așteptați să participe 500 de episcopi si 250 de consilieri. Pe lângă aceștia, vor fi prezenți mai mulți observatori. Întrunirea tuturor episcopilor ortodocși din lume a fost așteptatătimp de o mie de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`