Țara în care tinerii sub 16 ani nu vor mai avea acces la rețelele de socializare

Țara în care tinerii sub 16 ani nu vor mai avea acces la rețelele de socializare
Sursa foto: Shutterstock

Prim-ministrul Australiei Anthony Albanese a anunțat limita de vârstă pentru interzicerea controversată a rețelelor sociale a guvernului său: copii sub 16 ani. El intenționează să ducă vineri propunerea la o reuniune virtuală a cabinetului național, potrivit The Conversation.

Propunerea nu i-ar scuti pe tinerii sub 16 ani care deja sunt pe rețelele sociale. Niciun copil sub 16 ani nu va avea voie să folosească platformele de social media – cum ar fi Instagram și TikTok – chiar și cu acordul părinților.

Companiile de tehnologie vor fi responsabile pentru aplicarea interdicției. Guvernul intenționează să introducă legislație în parlament până la sfârșitul anului. Interdicția ar intra în vigoare la 12 luni după adoptarea legii.

Anunțând propunerea joi, Albanese a declarat că rețelele de socializare „făc rău copiilor noștri și cer timp pentru asta”. Dar limita de vârstă propusă de guvern este profund defectuoasă și ridică mult mai multe întrebări decât răspunsuri.

Unii experți sunt de acord și susțin interdicția, spunând că a existat o creștere a problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor de când rețelele sociale au devenit omniprezente în ultimii 12 ani.

Dar dezbaterea este aprinsă dacă o astfel de interdicție este un remediu eficient.

Nu este clar de ce guvernul a ales 16 ani ca limită de vârstă pentru interdicția sa. La nivel internațional, nu există un acord clar cu privire la o limită de vârstă adecvată pentru astfel de interdicții.

De exemplu, Franța a adoptat anul trecut o lege care impune consimțământul parental pentru utilizatorii de rețele sociale sub 15 ani. În Statele Unite, Texasul cere tuturor utilizatorilor de rețele sociale sub 18 ani să obțină mai întâi consimțământul parental.

Există multe motive pentru care tinerii sub 16 ani ar putea avea nevoie de acces independent la rețelele sociale.

Mulți adolescenți dețin locuri de muncă cu fracțiune de normă și au început să se gândească la viitoarele cariere. Rețelele sociale le permit să interacționeze cu instituțiile de învățământ, potențialii angajatori și servicii de sănătate, precum și cu rețelele personale de persoane cu interese comune.

Mulți adolescenți încep, de asemenea, să-și dea seama de identitatea și locul lor în societatea mai largă. S-ar putea să se confrunte cu probleme precum sexualitatea lor, fără acces la suport adecvat acasă sau în comunitățile lor. Comunitățile pe care le găsesc online îi pot ajuta să facă față acestor provocări și să găsească sprijinul adecvat.

Ce rețele sociale vor fi incluse?

Termenul „rețele sociale” descrie o gamă incredibil de diversă de platforme. Include X (fostul Twitter), Instagram, TikTok, Facebook, YouTube și LinkedIn, precum și platforme de jocuri online cu un element social.

Încă nu este clar pentru ce platforme se va aplica interdicția. Ministrul Comunicațiilor Michelle Rowland a evidențiat astăzi Facebook, YouTube, Instagram și TikTok. Dar se pare că ar putea fi incluse și alte platforme.

Albanese spune că guvernul său va folosi aceeași definiție a rețelei sociale ca cea folosită în Codul de siguranță online al serviciilor de social media din Australia. Codul definește rețelele sociale ca fiind servicii electronice care îndeplinesc următoarele condiții:

scopul unic sau principal al serviciului este de a permite interacțiunea socială online între doi sau mai mulți utilizatori finali

serviciul permite utilizatorilor finali să se conecteze la, sau să interacționeze cu, unii sau toți ceilalți utilizatori finali

serviciul permite utilizatorilor finali să posteze materiale pe serviciu

alte condiții (dacă există) care sunt prevăzute în normele legislative.

Această definiție ar însemna, de exemplu, că persoanele sub 16 ani ar putea fi excluse de pe LinkedIn, unde ar putea urmări politicieni sau lideri de opinie pentru a afla despre actualitate. Ar putea însemna, de asemenea, că sunt excluși din Messenger Kids, platforma de mesagerie instant Meta pentru tineri sau WhatsApp.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`