CCR: Abuzul în serviciu, parțial neconstituțional. Sintagma "în mod defectuos" trebuie redefinită. Articolul din legea specială, cu care lucrează DNA, declarat constituţional (FOTO, VIDEO)

CCR: Abuzul în serviciu, parțial neconstituțional. Sintagma "în mod defectuos" trebuie redefinită. Articolul din legea specială, cu care lucrează DNA, declarat constituţional (FOTO, VIDEO)

Curtea Constituțională a României a admis, miercuri, că abuzul în serviciu este parțial neconstituțional. Astfel, articolul de lege trebuie redefinit.

Decizia este unanimă și se aplică pe viitor.

CCR a decis ca sintagma ''în mod defectuos'', cuprinsă în cadrul reglementării infracțiunii de abuz in serviciu, se traduce prin încălcarea legii.

Pe de altă parte, articolul din legea specială 78/2000, în baza căruia sunt anchetate numeroase dosare de către DNA, a fost declarat constituţional, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Alina Bica fiind respinsă în acest caz.

Deputatul Daniel Fenechiu a declarat pentru Știrile B1 TV că, în primul rând, din acest moment Parlamentul are 45 de zile să pună în acord hotărârea CCR cu legislația actuală.

"După 45 de zile, avem două posibilități: Parlamentul poate să pună de acord decizia Curții cu legislația în vigoare sau nu. Dacă o pune în acord, conținutul abuzului în serviciu va fi redefinit, situatie în care circa jumătate din persoane urmează să fie achiatate. Dacă nu pune în acord, consecințele pot fi mult mai grave", a spus Fenechiu.

Cele 45 de zile sunt calculate de la data publicării decizie în Monitorul Oficial.

"Depinde foarte mult de vionța politică. Părerea mea este că nu va exista voință politică pentru că cele două mari partide au foarte multe persoane care sunt în situație de urmărire penală.

Eu cred că Parlamentul va ignora decizia CCR. Nu plătește nimeni pentru că Parlamentul nu răspunde decât politic. Sunt multe cazuri în care CCR s-a pronunțat și Parlamentul nu a pus în acord decizia cu legislația în vigoare", a adăugat Fenechiu.

CCR: Abuzul în serviciu, parțial neconstituțional. Sintagma "în mod defectuos" trebuie redefinită

#DIRECT_ONE_bn8oxl#

Înaintea deciziei CCR, procurorul șef al DNA, Laura Codruta Kovesi, atrăsese atenția că dezincriminarea abuzului în serviciu ar bloca 800 de dosare – aproximativ jumătate dintre dosarele de corupție instrumentate în prezent de procurorii DNA, iar ministrul Justitiei, Raluca Prună, a declarat că dezincriminarea oricărei fapte incriminate de legea penală are ca efect oprirea oricărui dosar.

Printre dosarele în care s-a invocat această excepție se numară cele în care sunt vizați fosta șefă a DIICOT Alina Bica, președintele suspendat al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, și fostul președinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`